У Шевченківському гаю реставрують 8 експонатів (ФОТО)

16:02, 4 лип. 2019
 
У Шевченківському гаю реставрують 8 експонатів (ФОТО)

Як повідомив директор Музею народної архітектури та побуту Роман Назаровець, тут завершили перший етап реставраційних робіт. У музеї оновили возівню, комору, хлів та одну із церков. На храмі перестелили увесь гонт – це деревяні дощечки, якими облицьовують будівлю. Ще 2 експонати розпочинають реставрувати. Це хати, накриті очеретом та соломою. Їхні дахи вручну перестеляють природними матеріалами. Очеретом деревяну хату у музеї перекривють вперше. Щоб навчитись цьому, реставратори їздили в експедицію в регіони, де такі традиції ще збереглися. До кінця року у гаю ще реставруватимуть вітряк та дзвін.

"Хату Орявчик ми робимо житньою соломою, хату Оглядів – очеретом, а церкву – гонтом. Ми стараємося зберігати ці об’єкти і зберігати самі старі технології, щоб вони не пропадали. І наші працівники і практикуються, і вміють це робити за такими унікальними технологіями. Цього року з бюджету розвитку Львівської міської ради виділили 500 тис. грн на реставрацію Стоянівської церкви і в музеї, в середньому, десь до мільйона витрачається на інші об’єкти", - сказав Роман Назаровець. 

"Протягом року ми заготовляємо і підготовлюємо матеріал відповідно до об’єкту, який ми плануємо реставрувати. І тоді на літо починаємо реставрувати різні об’єкти. Найскладніше працюється із очеретом та соломою, бо це є досить клопітка робота. І біля неї треба досить уважно і акуратно їх виконати, щоб потім в подільному стріха постояла довгий час", - каже реставраційного відділу Щевченківського гаю Василь Марків.

Нагадаємо, у Шевченківському гаю будують інформаційно-освітній центр та готують проектно-кошторисну документацію на створення нового адміністративного корпусу. Також тут мають облаштувати зону для паркування автомобілів. Як повідомили у прес-службі міськради, зараз паркову замощують плиткою та будують інформаційно-освітній центр. Парковку планували відкрити у вересні, проте дирекція Музею прогнозує, що зроблять це наприкінці липня. 

ФОТО Ірина Мочульська. UA:Львів