Про теплопостачання та вивіз сміття: головний комунальник Львівщини у #Звітах_наживо на Суспільному

Про теплопостачання та вивіз сміття: головний комунальник Львівщини у #Звітах_наживо на Суспільному

26 лис. 2018

На UA: ЛЬВІВ відбулися #Звіти_наживо про житлово-комунальне господарство області. У студії Суспільного звітував очільник профільного департаменту в Львівській ОДА Назарій Романчук.

Згідно із регламентом програми, на початку ефіру посадовець представляє результати роботи свого підрозділу. Назарій Романчук називає здобутком погашення заборгованостей у галузі, реалізацію проектів з розвитку місцевої інфраструктури.

“На 59% скорочено заборгованість із заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства. [...] Більшість наших підприємств донедавна мали збиткові тарифи і їхня діяльність не була економічно вигідною. Ми провели необхідну роботу у цьому напрямку і сьогодні маємо хороші показники і у зборі платежів, і в господарському стані структур”,каже директор департаменту розвитку та експлуатації  житлово-комунального господарства.

“Також успішно реалізується низка обласних програм, які стосуються питного водопостачання, освітлення, екологічного напрямку,продовжив звіт Назарій Романчук.Цього року ми освітили по програмі 26 населених пунктів, 18 проектів сфери водопостачання виконано на Львівщині”.

Блок запитань до посадовця розпочали із відеосюжету про м. Новояворівськ, де мешканці кілька місяців не отримували гарячої води.  “І департамент, ОДА, і жителі Новояворівська та Нового Роздолу стали заручниками тієї ситуації, яка була спричинена Агентством з розшуку активів (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, скороченоАгентство з розшуку та менеджменту активів або АРМААвт.), яке через суд отримало арешт на майно в управління”,прокоментував матеріал журналістів Назарій Романчук та додав: “Перед початком опалювального сезону не можна обирати управителя компанії, яка забезпечує подачу тепла [...] Це справді урок для всієї України”.

Журналісти, які були запрошення для участі у #Звітах_наживо, запитали посадовця про теплопостачання в Новому Роздолі. За їхньою інформацією, частина із тамтешніх жителів досі не отримує тепла. Назар Романчук це заперечує. “Усі бюджетні установи та житлові будинки Новояворівська та Нового Роздолу забезпечені подачею теплоносія. Єдине, в чому може бути проблема: самі мешканці можуть мати у себе заповітрену систему. В цьому випадку їм безпосередньо потрібно звертатися в їхнє комунальне підприємство”,каже директор департаменту.

Наступне запитання журналістів стосувалося боржників в оплаті за тепло: скільки таких в області? “Після завершення опалювального сезону ми провели в розрізі кожного підприємства слухання, де проаналізували їхню фінансово-господарську діяльність, в тому числі претензійно-позовну роботу зі стягнення наявних заборгованостей. Таким чином вдалося випрацювати по кожному підприємству “дорожню карту”,розповів Назарій Романчук.Щодо ціни на газ, то ми прекрасно маємо розуміти, що вона має бути економічно обґрунтованою. Не може, до прикладу, “Бориславтеплокомуненерго” в 2018-му році мати тариф, затверджений в 2008-му році. Ціна на газ сьогодні зросла”.

Окремим досягненням роботи свого підрозділу Назарій Романчук називає забезпечення виведення відходів з м. Львів. “На сьогодні повністю впорядковано роботу в цьому напрямку”,каже посадовець. На запитання керівника екоінспекції Львівщини Миколи Маланича про те, коли область планує повернути повноваження із вивозу сміття місту, Назарій Романчук відповів: “На сьогодні я не бачу спроможності ЛМР продовжити цю роботу, яка вже налагоджена. Якщо зараз передати ці повноваження, то, думаю, за місяць Львів знову опиниться в колапсі”

 

До студії прямого ефіру зателефонував глядач та запитав Назарія Романчука про новітні розробки та інновації для обігріву та утеплення осель. Посадовець попросив додзвонювача звертатися Львівської ОДА та подавати власні пропозиції, а також наголосив: “Ми намагаємося зменшити залежність від газу та перевести котельні на альтернативні види палива. До прикладу, в м. Сколе всі котельні переобладнані. Є ще кілька міст в області, де працюють таким же чином”.

 

Більше інформації у повному відео #Звітів_наживо тут: https://www.facebook.com/ualvivsuspilne/videos/391322624740514/