«Кожна наша історія — це маленький пазлик, з якого й складається суспільство», — Інна Оганесян зі Львова про роботу в «Ранку на Суспільному»

«Кожна наша історія — це маленький пазлик, з якого й складається суспільство», — Інна Оганесян зі Львова про роботу в «Ранку на Суспільному»

16 гру. 2020

З липня на всіх регіональних телеканалах Суспільного виходить міжрегіональне прямоефірне шоу «Ранок на Суспільному». У кожному регіоні працює команда, яка розповідає локальні історії телеглядачам з усієї України. Інна Оганесян — спецкореспондентка «Ранку на Суспільному» зі Львова. За її плечима — багато років телевізійного досвіду: робота в ранкових та інформаційних програмах і ведення прямих ефірів. 

Ми запитали Інну Оганесян, де шукати історії, які запам’ятовуються, над чим команда львів’ян працює зараз та що найбільше надихає в роботі. 

Інно, про що розповідаєте у проєкті?

— У проєкті «Ранок на Суспільному» працюю над трьома рубриками «Етикет має значення», «Стиль для чоловіків» та «Без паніки». У перших двох моє завдання здебільшого організаційне, бо в кадрі працюють експертка з етикету Наталія Миронюк та експертка зі стилю Мирослава Гнатишак. 

Читайте також: 133 проєкти відібрали для захисту у конкурсі «Створюй із Суспільним», з них 7 — від львів’ян

А ось у рубриці «Без паніки» разом з інструкторами з домедичної допомоги розповідаємо, як врятувати людське життя ще до приїзду лікарів «швидкої»: що робити під час інфаркту чи інсульту, сонячного удару чи втрати свідомості, як запустити серце з допомогою непрямого масажу серця чи дефібрилятора.

Тішить, що молоді професіонали Василь Кашуба та Григорій Мацишин зацікавилися цією темою і навчають не лише телеглядачів Суспільного, а й усіх охочих. Ця рубрика — ідея мого колеги Михайла Стаха, який працював у «Ранку на Суспільному» у перші місяці створення проєкту. 

Крім постійних рубрик, розповідаю усій Україні історії цікавих львів’ян та роблю прямі включення у загальнонаціональний ефір.

Читайте також: На UA: ЛЬВІВ триває відбір проєктів журналістських розслідувань у регіонах

Хто з львівської команди Суспільного працює над ранковим проєктом разом із вами?

— Мої ідеї в кадри перетворює відеограф Олег Греб, а монтаж ділять між собою Катя Дусько та Марта Франків. Це дуже професійні люди, і я завжди впевнена, що в результаті нашої співпраці вийде якісний телепродукт. Прекрасне відчуття — мати колег, які готові не лише втілити всі твої ідеї, а й вислухати та дати добру пораду. А загалом, ми взаємодіємо зі спецкореспондентами з інших регіонів та київською редакцією «Ранку на Суспільному». Тому шоу — це спільна робота великої команди. 

Зліва направо: Катя Дусько, Олег Греб, Інна Оганесян, Марта Франків

Де шукаєте ідеї й теми для матеріалів?

— Оскільки над програмами ранкового формату працюю давно, то тем та ідей для матеріалів вистачає. Дуже часто з героями наших теперішніх матеріалів ми знайомі багато років, тож мені вже доводилося спілкуватися з ними на камеру. Але, як не дивно, цікавих львів’ян та історій, про яких я не знала, — ще дуже-дуже багато. І це захоплює. 

Зі львовознавцем Петром Радковцем

Яка з цих історій чи особистостей вам найбільше запам’яталася?

— Насправді мені важко виокремити когось одного, бо кожна з них стала особливою для мене. Абсолютно всі, про кого я розповіла у загальнонаціональному ефірі «Ранку на Суспільному», заслуговують на окрему розповідь. Вдячна цим людям. 

Упродовж дня, буває, треба пірнути одразу в кілька різних тем: від соціальної тематики й благодійності — до мистецтва й творчості. Але саме так відбувається у нашому буденному житті й поза роботою — все взаємопов’язано, і ти вчишся тримати баланс. 

Інна Оганесян з диригенткою Оксаною Линів

А що найбільше надихає в роботі над проєктом? 

— Обожнюю включення у прямий ефір. Пригадую, як вмикалися у «Ранок на Суспільному» з площі Ринок о 8 ранку. Ведучі помітили, що протягом цих 4 хвилин у кадрі, окрім героя розмови, засновника бойового гопака Володимира Пилата, була ще двірничка, якій саме в той момент треба було підмести вулицю, поливальна машина та молода пара у весільному вбранні, у якої була фотосесія (усміхається — Авт.). Ось чим є прямий ефір: передбачити та спланувати його на 100% не вдасться ніколи. 

А ще пригадую включення з Музею Михайла Грушевського: з історичного місця, де колись росла груша, яку посадив Грушевський. А ще була прямоефірна розмова з директором Дому Франка — Богданом Тихолозом. З ним говорили про грушу, яку 118 років тому посадили Іван Франко з синами. Дерево потребувало порятунку. Запам’ятався й ефір з художником-склодувом Тарасом Дзиндрою. 

Міжрегіональне ранкове шоу «Ранок на Суспільному» — новинка для українського телебачення. У чому його переваги, а що, на вашу думку, потребує доопрацювання? 

— «Ранок на Суспільному» — це справді новий формат для ранкової програми. Це можливість тематично охопити всю країну в одній програмі. В цьому головна перевага шоу. А доопрацьовувати завжди знайдеться що (усміхається — авт.). У проєкті «Ранок на Суспільному» можна побачити дуже різні історії. Кожна наша історія — це маленький пазлик, з якого й складається суспільство.