Як впливає суспільне мовлення на молоду аудиторію та креативні індустрії — у дослідженні ЄМС

Як впливає суспільне мовлення на молоду аудиторію та креативні індустрії — у дослідженні ЄМС

21 жов. 2020

Європейська мовна спілка провела дослідження про значення й цінність суспільного мовлення у світі. У проєкті взяли участь майже два десятки мовників, серед яких і UA: Суспільне мовлення. Суспільні мовники поділилися власними прикладами та здобутками у сфері сприяння розбудові здорової демократії, створення робочих місць у креативному секторі, а також впливу на молоду аудиторію.

За результатами дослідження в жовтні цього року опублікували три кейсбуки:

  • 1. «Молода аудиторія» (діти та підлітки 6–15 років) — розглядає важливу роль і вплив суспільних медіа на дитяче та юнацьке життя. 

Приклад від UA: Суспільне мовлення, який Європейська мовна спілка навела в цьому кейсбуці, розповідає про Дитячу академію суспільного мовлення (PMA Juniors). Проєкт створено для дітей та підлітків 12–14 років, які цікавляться темою медіа, задля розвитку критичного мислення й вміння аналізувати інформацію. Крім того, проєкт має розкрити творчий потенціал дитини, навчити оцінювати та аналізувати інформацію зі ЗМІ, формувати власну думку про медіа.

Суспільні мовники мають важливе значення для навчання дітей безпечного й конструктивного користування інтернетом. Контент для дітей підвищує самооцінку дітей, дає їм сили й стратегію, як діяти в складних ситуаціях. Як приклад — антибулінгова кампанія «Stip It» від VRT, що спонукає до відповідних дій — говорити з іншими людьми або дітьми про цькування й образи.

  • 2. «Креативна індустрія» — у дослідженні визначили три економічні площини, у яких суспільні мовники мають значний вплив:
  • Суспільні мовники виступають як рушійна сила для творчих індустрій і тим самим підтримують місцевих продюсерів, видавців, музикантів, художників та інші творчі професії. Яскравий приклад бізнес-орієнтованого підходу демонструє бельгійський мовник VRT: кожне 1 євро, яке інвестують у VRT, створює 2,51 євро в бельгійській економіці, переважно в креативному секторі.
  • Створення робочих місць і підтримка висококваліфікованих талантів. Наприклад, німецький мовник ARD гарантує 23 000 робочих місць у культурному та креативному секторі Німеччини.
  • Просування інноваційного підходу. Департамент досліджень і розробок BBC допоміг прискорити на три роки запуск HD-технології для наземного телебачення, що дало загальну економічну вигоду 77–152 млн фунтів стерлінгів за витрат 2,8 млн фунтів стерлінгів.

Країни, де більше інвестують у розвиток суспільного мовлення, — політично стабільніші. Крім того, суспільні мовники стимулюють дискусію та допомагають формувати незалежну думку. У цьому ключі навели приклад українського суспільного мовника, який 2019 року став генеральним медіапартнером Форуму розвитку громадянського суспільства. 

Суспільні мовники є найнадійнішим джерелом новин у 62% країн Європи. Під час пандемії COVID-19 мовники підтвердили цей статус та здобули довіру ще ширшої аудиторії.

Крім того, суспільні мовники відіграють значну роль під час виборів. Програма Суспільного «Зворотний відлік» — найбільш збалансоване й неупереджене політичне токшоу в Україні, яке продемонструвало свою незалежність від політичних сил. Перед виборами програма проводить інформаційну кампанію боротьби з політичною неграмотністю. Остання кампанія спонукала громадян думати, оцінювати факти, обирати кандидата та голосувати свідомо. 

Нагадаємо, Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) — найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема Євробачення, а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі «Дакар» й інших світових подій.

Український суспільний мовник — телерадіокомпанія UA: Суспільне мовлення — є членом організації.