COVID-19, страх перед чесними ефірами й «всі йдуть на вибори» — Микола Чернотицький про висвітлення виборів

COVID-19, страх перед чесними ефірами й «всі йдуть на вибори» — Микола Чернотицький про висвітлення виборів

6 жов. 2020

Член правління UA: Суспільне мовлення Микола Чернотицький на онлайн-обговоренні «Саморегулювання медіа під час місцевих виборів 2020» розповів про проблеми висвітлення цьогорічних місцевих виборів, із якими стикається Суспільний мовник.

Читайте також: Про що згадують лише перед виборами: Суспільне розбирає 7 «вічних» проблем регіонів

Першою проблемою для медіа в цьому виборчому процесі він назвав роботу в умовах карантинних обмежень.

«Наші журналісти у філіях також під загрозою захворіти на COVID-19. Наразі ми намагаємося акумулювати ресурси для проведення аналітичних дебатних програм на місцевому рівні, щоб охопити якомога більше виборчих тем. Час від часу філії Суспільного йдуть на карантин. Я дуже сподіваюся, що в цей період, з 5 по 25 жовтня, ми все-таки зможемо вберегти одне одного й виконати місію Суспільного максимально повно», — сказав Микола Чернотицький.

Іншою проблемою член правління Суспільного визначив небажання деяких кандидатів приходити на ефіри Суспільного.

«Для деяких кандидатів набагато комфортніше на приватних медіа, де їм за гроші влаштовують «теплі ванни». На жаль, багато ЗМІ, як місцевих, так і на національному рівні — це не медіа, а засоби лобіювання тих чи інших інтересів», — зазначив Микола Чернотицький.

Читайте також: «Виборчий округ. Місцеві» — UA: ЛЬВІВ запрошує кандидатів на дискусію в прямому ефірі

Третьою проблемою він назвав масштаб цих виборів. Учасників на перегонах набагато більше, ніж було на парламентських чи президентських. 

«Ми розуміємо, що не можемо охопити все. Тому поставили для себе такі пріоритети: місцеві ради обласних центрів, міські голови обласних центрів, обласні ради й за можливості — центри популярних ОТГ», — сказав Микола Чернотицький.

Ще однією проблемою Чернотицький визначив те, що ряд експертів на цих перегонах стали кандидатами.

«Багато експертів, із якими філії Суспільного співпрацювали на місцевому рівні, у цих перегонах стали кандидатами в депутати від різних політичних сил. Це значно звужує незаангажоване експертне середовище. Проте ми намагаємося виходити із цієї ситуації», — розповів він.

Микола Чернотицький зазначив, що висвітлення виборів — пріоритетний проєкт для Суспільного мовника. Над висвітленням виборчих перегонів працюють усі платформи Суспільного: діджитал, телебачення й радіо.

«Токшоу «Зворотний відлік» на UA: ПЕРШИЙ також присвячений тематиці місцевих виборів. Ми запрошуємо кандидатів від різних політичних сил і максимально балансуємо, щоб не було такого, що одна чи інша партія переважала. Ми єдині, хто запровадив фактчекінг протягом усього ефіру. Я цим пишаюся. З ним не завжди погоджуються кандидати. Про це можна дискутувати. Але він робиться достатньо якісно: компанією VoxUkraine і Максимом Скубенком. Це нас відрізняє від інших, й одночасно є однією з причин, чому не всі кандидати, яких би ми воліли бачити у своїй студії, хочуть приходити», — розповів Микола Чернотицький.

Читайте також: Портрет українського життя — підбірки проблем, із якими живуть регіони від виборів до виборів на Суспільне Новини

Наостанок Микола Чернотицький пояснив, як визначають правила, якими саморегулюється Суспільний мовник: «У нас є внутрішні правила, інструкції як у новинах, так і в токшоу, а також власні редакційні засади для інформаційного мовлення, які розробляли Ігор Куляс й Олександр Макаренко з адаптованою версією для діджитал-платформ. Але основне: це дотримання стандартів, як це має бути на Суспільному мовнику. Це нас відрізняє і від приватних медіа, і від колишнього державного мовлення».

Нагадаємо, із 7 вересня впродовж семи тижнів на всіх платформах Суспільного у виборчому марафоні «Місцеві» розповідатимуть історії з усієї країни про те, якими проблемами насправді живуть люди в регіонах і як їх можна вирішувати на місцевому рівні, не чекаючи виборів чи великих політичних рішень.

 

Обговорення «Саморегулювання медіа під час місцевих виборів 2020» провели Центр демократії та верховенства права й Незалежна медійна рада в співпраці з проєктом «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» 5 жовтня.