Для України надзвичайно важливо, щоб Суспільне встояло, а це питання, перш за все, фінансів, − Ігор Розкладай

Для України надзвичайно важливо, щоб Суспільне встояло, а це питання, перш за все, фінансів, − Ігор Розкладай

25 жов. 2018

Таку думку медіаюрист висловив на Міжнародній конференції "Незалежний та фінансово стабільний суспільний мовник — невід’ємна частина демократичного суспільства", де обговорювали питання недофінансування Суспільного мовлення в Україні.

Суспільне існує тільки півтора року, і за цей час із державної медіакомпанії перетворилось на вільне від політичних впливів джерело інформації. Для цього команда Суспільного в найкоротші терміни запровадила низку важливих засадничих змін — як у структурі компанії, так і в принципах її роботи.

За словами Ігоря Розкладая, Суспільний мовник — це елемент демократії країни, без якого неможлива побудова повноцінного демократичного суспільства.

"Якщо ми проаналізуємо досвід усіх наших сусідів, — кожна країна проходила свій шлях. На жаль, ми бачимо Польщу, де Televizia Polska фактично повернулася до статусу державного мовника. Те саме сталося в Угорщині й те саме може статися з будь-якою, особливо східноєвропейською, країною, де ріст популізму зараз дуже сильний. Тому для України надзвичайно важливо, щоб Суспільне встояло, а це питання, перш за все, фінансів", — наголосив Ігор Розкладай.

Проте Суспільний мовник, який перебуває у процесі реформування, недоотримує належні йому за законом кошти. У 2018 році було виділено лише половину необхідної річної суми, а у 2019 році сума може стати ще меншою. Унаслідок цього, під загрозою опинилась не лише реформа мовника, а й подальше його існування.

Як зазначив Ігор Розкладай, українське Суспільне мовлення має найменший бюджет у Європі.

"Наприклад, бюджет BBC, яке ми маємо за взірець, у перерахунку на українські гроші складає 184 млрд гривень — це бюджет одного мовника. А ми маємо суспільного мовника з бюджетом 0,7 млрд – просто смішні гроші. Навіть у наших найближчих сусідів цей бюджет удвічі-втричі більший", — пояснив експерт.

Ігор Розкладай також наголосив, що не можна вимагати від нещодавно створеного Суспільного мовника належної якості роботи без повноцінного фінансування.

"Ми тільки будуємо дуже складний і довготривалий проект, який насправді є елементом демократії в Україні. Незалежно від того, хто очолює цю компанію, це питання системності механізму, який має вижити. Пропозиція політичним силам — дати Суспільному кредит довіри і можливість розвиватися, це може бути першим кроком до того, щоб Суспільне продовжило існувати й розвиватися надалі", — сказав медіаюрист.

Нагадаємо, на платформі Ради Європи для промоції захисту журналістики та безпеки журналістів 22 жовтня оновили офіційне попередження щодо недофінансування Суспільного мовника, у зв’язку з тим, що український уряд планує суттєво скоротити фінансування ПАТ "НСТУ", а Європейська спілка мовників оприлюднила офіційну заяву, в якій висловила занепокоєння планами подальшого скорочення фінансування Суспільного мовлення в Україні на 43% у 2019 році.