Суспільне шукає інноваційні підходи для виробництва контенту та доставки сигналу, – Роман Вінтонів

Суспільне шукає інноваційні підходи для виробництва контенту та доставки сигналу, – Роман Вінтонів

1 жов. 2018

У неділю, 30 вересня, член правління ПАТ "НСТУ" Роман Вінтонів у Львові зустрівся з IT-спеціалістами. Він розповів про суспільне мовлення в Україні та анонсував новий проект про інформаційні технології на Суспільному.

Неформальна зустріч відбулася в межах найбільшої технологічної конференції IT Arena, яка тривала 28-30 вересня у Львові. На зустріч із Романом Вінтонівим прийшло близько сотні працівників галузі інформаційних технологій.

"У Суспільного немає завдання заробляти гроші на рейтингах. Ми хочемо, щоб завдяки нашим комунікаційним інструментам суспільство ставало сильнішим та розвивалося", – розповів член правління ПАТ "НСТУ".

Він також пояснив одну із ключових відмінностей Суспільного від приватних та комерційних ЗМІ."Дуже важко порахувати, скільки коштують комерційні мовники. Чому? Бо достеменно невідомо, скільки грошей йде на зміни політичних ландшафтів в таких медіа. Механізм простий: кошти вливаються у новини та інший контент, для того, аби там прозвучали певні меседжі. Аудиторія це сприймає за чисту монету і потім обирає, кого потрібно", – пояснив спікер.

Роман Вінтонів розповів, що Суспільне зацікавлене в тому, аби виготовляти контент про людей, які працюють в інформаційних технологіях, та й загалом про IT-індустрію. "На нашу думку, зараз в Україні є дві ключових індустрії, які розвиваються та приносять реальні прибутки державі, – сільське господарство та інформаційні технології. Тому, я вважаю, що необхідно створити тематичні програми на Суспільному. З часом ці проекти стануть майданчиком, де представники цих індустрій, зокрема й IT, зможуть обговорювати свої проблеми, і довкола якого всі ці компанії об’єднаються. Ми готові стати таким майданчиком", – зауважив Роман Вінтонів.

Член правління ПАТ "НСТУ" анонсував, що суспільне мовлення в Україні має стати ще й інноваційним. Саме тому назріла потреба залучати нових фахівців, і йдеться не лише про медійників. "Можливо, ви знаєте, що японський суспільний мовник є розробником усіх ключових стандартів відеомовлення у світі? UA: Суспільне мовлення теж хоче шукати нові інструменти і рішення для виробництва та доставки сигналу до користувачів. Для нас – це можливість бути новаторами в медіа. Сфера інформаційних технологій – дуже перспективна на міжнародному рівні та допомагає Україні ставати сильнішою. Саме тому цю індустрію ми готові підтримувати комунікаційно у ЗМІ", – сказав Роман Вінтонів. За його словами, насамперед потрібно знати реальні проблеми IT-компаній. Опісля – суспільне мовлення, як медіа, зможе допомогти їх вирішувати.

Учасники зустрічі активно брали участь в обговоренні. Однією з проблем представники IT-індустрії назвали дефіцит фахівців у галузі. "Ми готові стимулювати вступ на IT-спеціальності, – заявив Роман Вінтонів та пояснив, як саме. – До прикладу, на "Discovery" немає програми, яка популяризує якусь конкретну спеціальність. Проте, телеканал виготовляє цікаві програми про інженерні споруди та наукові досягнення. Таким чином ви, як телеглядачі, захоплюєтеся роботою фахівців, які над цим працюють, і шанс, що ви у майбутньому захочете обрати саме цю професію, зростає".

Дехто з присутніх одразу виявив бажання співпрацювати з Суспільним.

Нагадаємо, з 28 до 30 вересня у Львові тривала наймасштабніше технологічна конференція року в Україні IT Arena. Цьогоріч її відвідали близько 3000 учасників та більше 100 спікерів із найкращих міжнародних технологічних компаній, таких як Tesla, Uber, Soundcloud, Facebook, Google, Linkedin та найуспішніших українських стартапів. 50 зустрічей зі спікерами у третій день конференції відбулися у восьми локаціях в центрі міста.

На Арені "Львів" впродовж 28-29 вересня працювала виїзна студія Українського радіо та UA: ЛЬВІВ. Близько 3 годин ефірів наживо провели ведучі Роман Коляда та Марина Куликова з IT-розробниками, керівниками інноваційних компаній, успішними стартаперами. Усі трансляції доступні для перегляду на сторінках Українського радіо та UA: ЛЬВІВ у мережі Facebook.