На Львівському Суспільному провели воркшоп від ЧЕСНО та Bihus.Info

На Львівському Суспільному провели воркшоп від ЧЕСНО та Bihus.Info

2 гру. 2019

У п’ятницю, 29 листопада, у приміщенні UA: ЛЬВІВ відбувся відкритий воркшоп для медійників. Досвідом поділилися представники громадського руху ЧЕСНО та групи антикорупційних й інформаційних проєктів Bihus.Info. Це другий воркшоп із серії, які організувала Академія суспільного мовлення. 

Розпочав зустріч із медійниками парламентський аналітик руху ЧЕСНО Олександр Саліженко. Він розповів роботу команди та про базу «Polithub», яка містить повну інформацію про депутатів України та політичні партії. На кожній сторінці, яку шукатиме користувач, відображатиметься повна політична біографія політика чи партії. «Ми вирішили збирати усі дані, які є у ЧЕСНО, додавати до них ті, що у вільному доступі на офіційних сайтах держави і викладати їх на єдиній платформі — щоб в будь-який момент журналісти та звичайні громадяни змогли зайти і скористатися цією інформацію. Це наче політична «Вікіпедія»: вся політична память зафіксована в єдиному місці», — розповів Олександр Саліженко.

Журналістам, які взяли участь у воркшопі, розповіли про ще один інструмент для аналізу політичних фінансів — базу «Золото партій». «50% українців хочуть знати, хто фінансує політиків та політичні партії. 16% — знають, що партії подають звіти (фінансові — Авт.), але їх ніколи не дивитися. Суспільний запит на цю інформацію є. Тому ми зробили спеціальну базу, у якій є оцифровані дані із таких звітів, починаючи іх моменту, коли партії отримали державне фінансування», — розповіла координаторка руху ЧЕСНО Віта Думанська

Аналітики ЧЕСНО зафіксували понад 1,8 тисяч фактів кнопкодавства під час роботи депутатів минулого скликання Верховної Ради. Рух продовжує відстежувати такі випадки та фіксує їх. Крім цього, аналітики руху ведуть архів політичної агітації. «Якщо політична партія йде на різні цикли виборів, то у них змінюється програма. Ми це відстежуємо», — додала Віта Думанська.

Антон Столяров із проєкту Bihus.Info поділився досвідом роботи у програмі журналістських розслідувань «Наші гроші з Денисом Бігусом». Він розповів, як користуватися електронною базою «Декларації», де зібрано більше 4,2 мільйона документів податкової звітності. 

Крім цього, команда Bihus.Info презентувала медійникам унікальну базу «RING», яка дозволяє перевірити будь-якого чиновника чи політика одразу за 19-тьма джерелами пошуку. Це суттєво спрощує роботу для журналістів, які працюють над розслідуваннями. «Сам сюжет, написання тексту чи зйомки, займають близько 20% всього часу підготовки журналістського розслідування. 80% — це пошук теми, розробка теми, пошук доказів «зради» і таке інше. Навіть під час банального журналістського розслідування використовується близько двох десятків реєстрів», — зазначив Антон Столяров. 

Юристка проєкту Bihus.Info поділилася інформацією про платформу «Свої люди», що об’єднує кваліфікованих юристів із різних регіонів України, які готові надавати різні види правової допомоги журналістам і громадським активістам. 

Загалом, медійники, що відвідали воркшоп на Львівському Суспільному зауважили, що скористаються отриманими інструментами у роботі. «Воркшоп був дуже практичний. Мені, як кореспонденту новин, потрібно знаходити інформацію максимально швидко, а експерти розповіли як працювати із відкритими базами даних, зокрема як шукати інформацію на 19 джерелах одночасно», — каже Ірина Ферин, кореспондентка новин на UA: ЛЬВІВ. 

Нагадаємо, серію воркшопів на філіях Суспільного від ЧЕСНО та Bihus.Info організовує Академія суспільного мовлення у 5-ти містах України. Крім Львова, тренінг провели у Рівному. Попереду ще — Дніпро, Одесо та Київ. 

Розклад воркшопів:

  • 6 грудня 11:00 – 15:00, Дніпровська філія Суспільного, м. Дніпро, вул. Телевізійна, буд. 3;
  • 10 грудня 11:00 – 15:00, Одеський хаб Академії суспільного мовлення, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, буд. 3;
  • 13 грудня 11:00 – 15:00, телецентр «Олівець», м. Київ, вул. Ю. Іллєнка, буд. 42.

Для участі у відборі потрібно заповнити анкету. Результати відбору повідомлять електронною поштою.