«Кожен розуміє місію, цінність та потрібність незалежного медіа», — команда UA: ЛЬВІВ про суспільного мовника Швеції

«Кожен розуміє місію, цінність та потрібність незалежного медіа», — команда UA: ЛЬВІВ про суспільного мовника Швеції

27 лис. 2019

19-21 листопада медійники регіональних філій Суспільного відвідали центральний офіс суспільного мовника Швеції у Стокгольмі (Шведське радіо та SVT) та філію у Гетеборзі. Візит відбувся в межах проєкту співпраці UA: Суспільне мовлення та Офісу медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні». Команда UA: ЛЬВІВ поділилася враженнями про роботу шведських колег. 

Тетяна Колісніченко, менеджерка UA: ЛЬВІВ:

«Для шведів їхній суспільний мовник — одна із основ демократії в країні. У Швеції кожен розуміє місію, цінність та потрібність незалежного медіа, а також зацікавлений у співпраці із ним. Висока довіра — результат багаторічної тісної робити із аудиторією та аналізу власного контенту мовника. Ретельні регулярні моніторинги випусків новин та тем, які висвітлюють журналісти Шведського радіо та телебачення SVT, — один із інструментів шведських колег, який впроваджуємо на Львівському Суспільному. 

Крім цього, команда UA: ЛЬВІВ вже розпочала втілювати шведський досвід: створюємо єдиний спільний простір для роботи на digital-платформах, щоб бути там, де зручно нашій аудиторії. Ми намагаємося робити все для того, аби Суспільне відповідало потребам громадян»

Христина Лебедь, керівниця проєкту «Добрий ранок» на телеканалі UA: ЛЬВІВ:

«Побачити, як працює суспільне мовлення, яке має історію у 90 років – унікальна можливість. Адже за цей час вони вже встигли зробити чимало помилок, проаналізувати їх та вивести власні формули успіху. Звичайно, потрібно розуміти нашу відмінність: фінансову, ментальну, історичну. Однак їхня багаторічна робота – яскравий приклад успішного, якісного діалогу, між населенням та суспільним мовником, розуміння основного призначення незалежного мовника. Це безкомпромісне дотримання правил, повага до професії та повага людини в професії. За цим стоїть прозора та професійна робота потужної команди, в якій злагоджені усі процеси, чітко прописані правила. Це потужний, якісно налаштований механізм, який працює на єдиний результат. Такий приклад дає неабияке натхнення»

Анастасія Бахур, редакторка та ведуча проєкту «Тема дня» на UA: ЛЬВІВ: 

«Найбільше вражає те, як співпрацюють між собою департаменти телебачення і радіо, те, як комунікують між редактори новин, ранкового шоу та digital. Ми побачили налагоджений контакт між філіями шведського суспільного із центральною дирекцією у Стокгольмі.

Також, важливим для нас було почути, як шведські журналісти змогли отримати довіру людей, залучаючи свою аудиторію через різні проекти, але, водночас, працюючи за всіма стандарти журналістики.

Ми ознайомилися із роботою спортивних журналістів телеканалу SVT Sport. Його команда зробила, здавалося б, неможливе — залучила жіночу аудиторію до перегляду спортивних подій. А все через те, що телеканал порівну висвітлює й транслює і чоловічі, і жіночі спортивні події. 

Загалом, цей досвід хочеться впроваджувати вдома, у Львові. Аби довіра українського суспільства до Суспільного мовника все більше зростала».

Нагадаємо, головна мета проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні» — зміцнення Суспільного мовника й утвердження стандартів незалежної журналістики в Україні. 

Для співпраці іноземна сторона обрала чотири філії — UA: РІВНЕ, UA: ЛЬВІВ, UA: КАРПАТИ та UA: ХАРКІВ. Цієї осені там відбуваються тренінги та воркшопи від іноземних медійників: розробляють digital-стратегії для кожного регіону та оптимізують роботу служби новин. Члени команди Суспільного відвідують офіси шведських суспільних мовників у Гетеборзі та Стокгольмі.