«Простір ідей, дискусій та якісного контенту», — новинарі UA: ЛЬВІВ про суспільного мовника Швеції

«Простір ідей, дискусій та якісного контенту», — новинарі UA: ЛЬВІВ про суспільного мовника Швеції

6 лис. 2019

28-30 жовтня журналісти служби новин Львівського Суспільного відвідали центральний офіс суспільного мовника Швеції SVT у Стокгольмі та філію у Гетебурзі. Візит відбувся в межах проєкту співпраці UA: Суспільне мовлення та Офісу медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні». Медійники UA: ЛЬВІВ поділитися враженнями про роботу шведських колег. 

Ольга Крупник, шеф-редакторка новин на UA: ЛЬВІВ:

«В ефірі суспільного мовника SVT — затишок: панорамні вікна виходять на затоку, пахне кавою, усміхнені привітні люди. День журналістів розпочинається рано — о 8:30 уже планування. Кожен кореспондент суспільного – це людина-оркестр, яка генерує ідеї, шукає спікерів, знімає це на камеру чи телефон, монтує матеріал. Планування — це важлива складова шведького суспільного мовника. Тут знають, якою буде частина інформаційного випуску (крім термінових, подієвих новин) за місяць, а інколи — й за два. 

Команда медійників дослідила, як, хто і коли споживає їхній продукт. Виявилося, що сучасний глядач бачить «телеканал» у телефоні. Тому усе, що робить шведський мовник, спершу виходить на сайті чи у мережі «Фейсбук».  Постійна практика команди — брейн-шторми. З усіх ідей обирають найкращі. 

Наші тренери – люди, які працюють на ключових посадах шведського суспільного мовника. Думати на випередження — що буде цікаво глядачу завтра і за місяць — цей шведський досвід ми переймали. Працівники суспільного Швеції радо діляться порадами, ідеями та думками. Вони надихають. Успішна історія суспільного мовника у Швеції, дає надію на те, що й в Україні у попиті будуть якісні та збалансовані новини, а не інтертеймент».

Ірина Гоць, лінійна продюсерка новин на UA: ЛЬВІВ

«Усі, кого доводилося зустрічати із місцевих, говорили про довіру до свого суспільного мовника SVT. Це рівень, до якого прагнемо в Україні: щоб люди пишалися та ще більше довіряли Суспільному. В офісах шведських колег — найсучасніше обладнання. У digital-відділі працюють кілька десятків людей. Фактично, у мовника є студії, апаратні, монтажні для dіgital-проєктів та окремі — для телевізійних. Тобто, медійники готові в будь-який момент виходити із прямою трансляцією на сайт. Цифрова — це основна платформа SVT. Львівське Суспільне, наразі, ще працює над пошуком форматів, які б підсилили наш digital. Ми потроху адаптовуватимемо досвід шведського мовника для UA: ЛЬВІВ».

Іванка Дусько, кореспондентка новин на UA: ЛЬВІВ

«Ті кілька дні, які ми прожили в роботі із нашими шведськими колегами, дали нам багато практичних знань. SVT — це мовник, який постійно модернізується, адаптується до потреб своєї аудиторії, намагається бути якомога ближчим до громадськості. І команді шведського суспільного це вдається. Львівське Суспільне також працює над цим. Сподіваємося, уже найближчим часом наша аудиторія відчує позитивні зміни»

Марта Янко, випускова редакторка та ведуча новин на UA: ЛЬВІВ:

«Багато простору для ідей, дискусій та створення контенту — таким я побачила шведського суспільного мовника. Там усі злагоджено працюють над тим, щоб суспільство отримало якісний контент. Вразили масштаби, кількість працівників і техніки, а найбільше — ставлення суспільства до Суспільного. Там його дуже цінують. 

Редактори шведського Суспільного використовують у роботі із діджитал-платформами нові та цікаві підходи. Особливо багато уваги приділяють героям сюжетів та відеоконтенту. Це корисно — глянути на роботу колег та запозичити щось цікаве і для нашої аудиторії. Тож, на діджитал платформах UA: ЛЬВІВ будемо експериментувати та запроваджувати нові формати, де незмінно дотримуватимемось стандартів Суспільного. Адже наша мета — правдиво, вчасно та докладно інформувати суспільство».

Нагадаємо, головна мета проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні» — зміцнення Суспільного мовника й утвердження стандартів незалежної журналістики в Україні. Для співпраці іноземна сторона обрала чотири філії — UA: РІВНЕ, UA: ЛЬВІВ, UA: КАРПАТИ та UA: ХАРКІВ. Цієї осені там відбуваються тренінги та воркшопи від іноземних медійників: розробляють digital-стратегії для кожного регіону та оптимізують роботу служби новин. Члени команди Суспільного відвідують офіси шведських суспільних мовників у Гетеборзі та Стокгольмі. Крім цього, у межах проєкту команди цих чотирьох філій отримали нове обладнання для підвищення якості власного контенту.