У п’ятницю стартує 8-ий Перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком»

У п’ятницю стартує 8-ий Перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком»

2 жов. 2019

4-13 жовтня у Львові відбуватиметься 8-ий Перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком».  Телеканал UA: ЛЬВІВ та UA: Українське радіо Львів – інформаційні партнери події. 

Львів’янам та гостям міста покажуть більше 20-ти найкращих польських сучасних кінострічок. Відкриється Перегляд фільмом «Кур’єр» режисера Владислава Пасіковскєго. 

«Програму зустрічей із сучасною польською кінематографією ми творимо із думкою про те, щоб полегшити прийняття рішення щодо походу в кінотеатр. Цікаві фільми та символічна ціна квитка – це добрі аргументи, — йдеться у прес-релізі, який розповсюдили організатори Перегляду. — Завдяки перегляду «Під Високим Замком» дуже легко поміняти зручні власні чотири стіни на зручні крісла та неповторну атмосферу темного кінозалу».

Організатор фестивалю – Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові. Головною метою Перегляду є промоція польського кіномистецтва й історії, а також поширення інформації про сучасні суспільні виклики західного сусіда України. 

У межах 8-го Перегляду, заплановано зустріч із Маркєм Буковскім і Мацєєм Данцевічем «Під Високим Замком», яку супроводжуватиме супроводжуватиме показ фільму «Доленґа-Мостовіч. Коли я закриваю очі». Марек Буковскі, ще до закінчення краківської ДВТШ в 1992 році, отримав нагороду за чоловічу роль першого плану на кінофестивалі у Ґдині (1991). Львівські глядачі знають його з фільму «Невидимі тенета», а цьогоріч його можна буде побачити у стрічці «День шоколаду». 

Для молоді та студентів проводитимуть урок історії в кіно: показ фільмів супроводжуватимуть короткі лекції, які детальніше розкриють глядачам тематику вибраної стрічки. Спеціальний гість цьогорічного «Уроку історії» – Маріуш Урбанек, письменник та публіцист, керівник Кабінетів свідків історії в музеї «Пана Тадеуша» у Вроцлаві, автор книг «Геніальні. Львівська математична школа» та «Професор Вайгль і годувальники вошей». 

Виставка «Ян Новак-Єзьораньскі. Місія: Польща» буде присвячена незвичайній біографії легендарного Кур’єра з Варшави. Під прикриттям він п’ять разів подорожував окупованою Європою. Після війни Ян Новак-Єзьораньскі не перестав боротися за незалежність своєї країни. Майже чверть століття він керував польською радіостанцією Вільна Європа. Для багатьох поляків її передачі були головним джерелом інформації. В 1977-му році Новак виїхав у США, де став одним із директорів Конгресу американської полонії та консультантом Ради національної безпеки США.

Організатори також запланували квест вулицями міста «Баллада про одного батяра»

Повна програма Перегляду – ось тут.

Більше про цьогорічний 8-ий Перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком» почуєте від його організаторів у прямому ефірі ток-шоу «Добрий ранок” на UA: ЛЬВІВ завтра о 8:30. 

Загалом, впродовж попередніх семи Переглядів шанувальники кіно у Львові змогли переглянути близько 185-ти польських художніх, документальних, короткометражних та анімаційних стрічок, переважна більшість яких вийшла на екрани із 2010-го до 2018-го років.