«Розуміння і прийняття Людини». У Львові відбулося обговорення проєкту Суспільного «Ілюзія рівності»

«Розуміння і прийняття Людини». У Львові відбулося обговорення проєкту Суспільного «Ілюзія рівності»

28 лис. 2023

27 листопада у Львові відбувся перегляд з обговоренням фільму Координаційного центру мовлення нацспільнот Суспільного «Ілюзія рівності». Подія зібрала в Американському домі представників громадськості, влади та медіа. 

«Будь-яка тема, яка торкається базових прав людей, є важливою, і хто, як не медіа, має комунікувати такі важливі соціальні теми у суспільстві. Всі проєкти нашої команди орієнтовані на розуміння і прийняття людини. Не важливо, якої вона національності, походження чи гендеру. Герої “Ілюзії рівності” — волонтери та ветеран ЗСУ — розповідають свою історію, діляться, як впливає відсутніть базових прав на їхнє життя. Ми можемо цю відсутність не помічати, але є люди, яким через це складно. Наше з вами завдання — усвідомити це, й робити кроки для того, щоб здолати цю складність», — сказала на початку презентації Анастасія Гудима, керівниця Координаційного мовлення національних спільнот та проєктів з розмаїття Суспільного.

Читайте також: «Ілюзія рівності»: Суспільне розповідає історії боротьби за рівноправ’я

У фільмі «Ілюзія рівності» ЛГБТ-люди розповідають про те, як виборюють свої права та свободи, але постійно стикаються із всебічною дискримінацією та знеціненням своїх потреб. 

«Через історії людей, які просто живуть своє повсякденне життя в Україні і долучаються до нашої спільної перемоги, показано неповноцінність цього життя, бо багато чого не може бути реалізовано. Це прості люди, які викликають величезну симпатію. Рекомендуватиму цей фільм», — сказав після перегляду Володимир Бєглов, директор Американського дому у Львові. 

Письменниця, виконавча директорка громадської організації «Точка опори ЮА» Таня Касьян стала експерткою фільму «Ілюзія рівності». Вона з командою долучилася до роботи над законопроєктом №9103, який має на меті дозволити українцям укладати реєстровані (цивільні) партнерства. Наразі документ перебуває на розгляді комітетів Верховної Ради України. Експертка розповіла, що зараз відомо про близько чотири сотні ЛГБТ-військових, які захищають Україну і відкрито заявили про свою сексуальну орієнтацію, але ця кількість є більшою. 

«Партнери, які вступають у цивільне партнерство, набувають статусу сім’ї, який надасть їм базові права — на успадкування майна, на вирішення медичних питань, наприклад, з доступом в реанімацію тощо, — сказала Таня Касьян. — В радянському союзі одностатеві стосунки були криміналізовані, будь-яка інакшість не сприймалася. Відбулося нашарування негативного ставлення до ЛГБТ+. Стереотипи, спотвореність та міфи глибоко засідають у наших головах, і можливо, лише перегляд цього фільму або особисте спілкування назавжди змінить ставлення до одностатевих пар. Ви ніколи не знаєте, хто буде поруч з вами, ким будуть ваші онуки, хто з ваших друзів є або стане такою людиною. Це питання нашого відкритого мислення до того, що ми всі різні, в кожного є свої потреби, проживання, почуття, і це треба поважати». 

«Дякую вам за ці історії і за сміливість героїв фільму їх розповісти. До нашого офісу за минулі пів року щодо дискримінації, повязаної із сексуальноє орієнтацією, ніхто не звертався, хоча я знаю, що такі проблеми виникають. Офіс Омбудсмена  виступає за те, щоб подолати будь-яку дискримінацію, і тому підтримує законопроєкт (про цивільні партнерства — ред) і цей напрям роботи Суспільного, який ви започаткували», — зазначив Тарас Подвірний, представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Львівській області.

Стрічка «Ілюзія рівності» від першого до останнього кадру — чорно-біла. Відсутність кольору символізує неможливість одностатевих людей отримувати підтримку від рідних, жити повноцінно, не хвилюючись за коханих та близьких, за власну безпеку на вулицях рідного міста.

«Люди плутають поняття пропаганди і видимості. Видимість — це не тільки про те, щоб бачити звичайних ЛГБТ-людей, а й яскравих, які привертають увагу, бо завдяки їм світ чує і бачить. Для багатьох з нас постає питання відкритості, бо немає правильно показаної видимості нас. Те, що ми когось не бачимо, через те, що у них немає можливості бути там, де їх бачать», — сказала відвідувачка показу Юлія. 

«Чудово, що є такі фільми. Класика жанру, коли кажуть — геї та лесбійки — вони десь там, на Заході. Але ні, разів пять на тиждень ви зустрічаєтеся — у крамниці, у кав’ярні, на заправці», — представник американської протестантської церкви.  

«Цей фільм є місточком до розуміння з рідними та близькими. Мене вразив біль в очах героя фільму Дмитра Павлова, який розповідав про неприйняття родини. Коли мама Дмитра побачить, скільки болі від її слів є у сина, і як він з цим болем бореться, і як живе щоденно… Сподіваюся, що для великої кількості інших родин це стане приводом порозумітися, прийняти після камінгауту своїх рідних і близьких», — поділилася Алевтина, відвідувачка події.

Нагадаємо, покази «Ілюзії рівності» відбулися в Ужгороді, Івано-Франківську, Львові. 29 листопада — запланована подія у Києві.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні. 

Документальний проєкт «Ілюзія рівності» реалізовано командою Координаційного мовлення національних спільнот та проєктів з розмаїття Суспільного мовлення за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його вміст є виключно відповідальністю АТ «НСТУ» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.