Суспільне інформаційно підтримає 30-й ювілейний Lviv BookForum

Суспільне інформаційно підтримає 30-й ювілейний Lviv BookForum

19 вер. 2023

З 4 по 8 жовтня у Львові відбудеться Міжнародний літературний фестиваль 30 Lviv BookForumСуспільне Мовлення вже вкотре стане генеральним інформаційним партнером заходу.   

Цьогорічна фокусна тема BookForum — «Перепис майбутнього». Днями організатори оприлюднили програму фестивалю.

Команди Радіо КультураСуспільне КультураСуспільне Львів скоординують свої зусилля з тим, щоби донести усім книголюбам найсвіжіші та найгарячіші новини зі сфери книговидавництва України та світу. Впродовж п’яти фестивальних днів команди радіо, телебачення і діджиталу Суспільного готуватимуть публікації, здійснюватимуть прямі включення та записуватимуть інтерв’ю з гостями форуму. 

Читайте також: Суспільне інформаційно підтримає мультимедійний історичний проєкт «[Не]знищен[н]і» 

Так, з 5 по 8 жовтня на форумі працюватиме виїзна студія Радіо Культура, яка приділить значну увагу літературній програмі. З учасниками фестивалю спілкуватимуться ведучі Радіо Культура — Олена Гусейнова, Захар Давиденко, Ірина Славінська. Також головна редакторка літературних передач Олена Гусейнова візьме участь у дискусіях форуму «Сучасні міфології: чи потрібні ще герої у XXI столітті» та «В сім’ї вольній, новій… Як ми творимо близькість в умовах війни», а виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська долучиться до розмови «Як ми говоримо? Мова та її герої».

«Радіо Культура працює там, де наша аудиторія. Тож навіть у непростий воєнний час ми плекаємо добру традицію працювати з виїзною студією на BookForum у Львові. Цінуємо цю унікальну можливість почути в ефірі знакові голоси митців і публічних інтелектуалів з усього світу. Тепер як ніколи важливо бути разом, збиратися й розмовляти. Ми доставимо цей діалог на будь-який зручний ґаджет нашої слухацької аудиторії», — підкреслила Ірина Славінська, виконавча продюсерка Радіо Культура.

У програмі «Культурний інстинкт» на телеканалі Суспільне Культура вийдуть три інтерв’ю з учасниками цьогорічного фестивалю.

Олеся Хромейчук, історикиня й очільниця Українського інституту книги в Лондоні, розкаже про свою нову книжку «The Death of a Soldier Told by His Sister». Це історія Володимира Павліва, брата Олесі, військового, загиблого у 2017 році на сході України. 

З перекладачем, членом журі Букерівської премії Віллемом Блекером говоритимемо про творення майбутнього України за допомогою текстів. А Севгіль Мусаєва, головна редакторка видання «Українська правда», проаналізує розвиток сучасної української журналістики та прийдешнє медіа взагалі. 

З 4 по 7 жовтня на форумі працюватиме журналістка «Культури на часі» Олександра Максименко. Вона побуває на відкритті заходу й кількох панельних дискусіях, де поспілкується з українськими та іноземними лідерами думок, розповість глядачам про усе найцікавіше і найважливіше з довколакнижкових дискусій та презентацій. 

Зокрема, Олександра відвідає панельну дискусію «Розробляючи план Маршалла для України: чому перемога піде на користь усім», в якій братиме участь французький філософ і письменник Бернар-Анрі Леві; та побуває на дискусії за участі української поетеси Катерини Калитко «Екзистенціальна стійкість: як глобальні історичні зміни впливають на нас». 

Крім цього, у форматі включень в інформаційно-аналітичному проєкті «Культура на часі» будуть інтерв’ю з іменитими майстрами слова. З ними спілкуватиметься ведуча Людмила Чиркова. З Олександром Михедом будемо говорити про те, як говорити та писати про наших живих, і наших померлих. Письменник і журналіст Володимир Єрмоленко розповість про точку перелому і психологічну стійкість проти зриву перед обличчям травми війни. Також в ефірі буде розмова про книжку «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші» поета і прозаїка Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під час окупації Харківщини. Презентація книжки відбудеться в межах BookForum.

Читайте також: Суспільне Культура транслюватиме Церемонію вручення Премії «Кіноколо»

Команда сайту Суспільне Культура підготує публікації про 10 найцікавіших книжкових презентацій, інтерв’ю з Андрієм Курковим та огляд найпопулярніших подій п’ятиденного Lviv BookForum. Також познайомитися з новинами й новинками книжкового фестивалю можна буде в Instagram, Telegram, Facebook та TikTok Суспільного. На ютуб-сторінці Суспільне Культура виходитимуть блоги з LvivBookForum та відео спецепізоди подкасту «Книгосховище» із гостями та спікерами форуму.

Команда Суспільне Львів традиційно готуватиме репортажі з фестивалю для телебачення, радіо та цифрових платформ. До розмови у студії Українського Радіо Львова запросять Вахтанга Кебуладзе, Олександра Михеда, Тараса Прохаська, Олену Стяжкіну, Павла Вишебабу та Ярину Чорногуз.

«Наші журналісти працюватимуть на локації, щоб передати атмосферу цьогорічного BookForum читачам та глядачам. Команда Українського Радіо Львова планує записати студійні розмови із зірковими гостями фестивалю. Очікуємо на цікавий та ексклюзивний контент про сучасну літературу в умовах війни та творчість всупереч усім воєнним викликам», — анонсує Максим Волошин, продюсер з виробництва Суспільне Львів та західного хабу Суспільного.

Оскільки цьогоріч фестиваль знову відбудеться в гібридному форматі — наживо та онлайн, то приєднатися до нього зможуть усі охочі. Українськомовну трансляцію заходів можна буде переглянути на сайті фестивалю.

Основна програма 30-го Lviv BookForum налічує понад 30 подій. Відбудуться дискусійні панелі, дитяча програма, традиційна Ніч поезії і музики, програма видавців, розмови, присвячені вшануванню пам’яті й творчості загиблих від війни українських письменників Вікторії Амеліної та Володимира Вакуленка. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.