«Брати Гадюкіни» в інтерв’ю Суспільному — про творчість під час війни

«Брати Гадюкіни» в інтерв’ю Суспільному — про творчість під час війни

29 сер. 2023

«Брати Гадюкіни» — легендарний український гурт, заснований 1988 року у Львові. У серпні 2023 року в межах благодійного туру на підтримку нового альбому музиканти завітали з концертом у Житомир та поспілкувалися з журналісткою Суспільного Оленою Ваховською.

Місцеві команди Суспільного готують такі інтерв’ю для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив». Також їх можна дивитись на ютуб-каналі Суспільне Житомир, читати — на сайті Суспільне Новини.

Читайте також: Римма Зюбіна — про викриття злочинів росіян та творчість. Інтерв’ю Суспільне Житомир

«Ми довго не знали, як почати грати. Бо стан дуже складний. Думали, що наші пісні, "Наркомани" і все таке — не на часі. І ота найжахливіша фраза "не на часі", вона, в принципі, дала поштовх, для того, щоб ми щось робили», — розповідає Павло Крахмальов.

«Альбом ми почали більше, як пів року назад. Вирішили зробити половину пісень загальновідомих українських, як-от "Лента за лентою", "Бий барабан", а другу половину — з наших авторських пісень, написаних практично з початком повномасштабної війни з росією, — отакий буде мікс», — каже Ігор Мельничук.

«Вирішили виконувати ці пісні, про які сказав Ігор, трохи іншим, навіть рок-н-рольним способом. Бо вони, погодьтеся, — традиційні улюблені повстанські пісні, і досить пафосно постійно звучали. Ми вирішили, що їх писали і виконували звичайні люди, звичайні вояки, тому просто підійшли до того трохи легше — по-рок-н-рольному. Що цікаво — був якраз блекаут. Ми писали і думали: вистачить світла на дубль чи ні? І, знаєте, та енергія і той стан, в якому ти пишеш оці пісні... Тобто це реальний стан війни — немає електрики, вистачить світла чи не вистачить, хтось помилиться, не помилиться… І оту енергію хочемо при зведенні зберегти», — говорить Павло Крахмальов.

«Люди реагують суперово, всім подобається», — запевняє Михайло Лундін.

«Приємно, що останнім часом приходить надпотужна молодь. В них сяють очі, вони всі посміхаються з першого звуку і сприймають ці пісні, і це дуже важливо. Тобто вони живуть сьогодні і ці пісні звучать актуально сьогодні», — каже Павло Крахмальов.

«Я вам скажу про те, яка повинна бути українська музика. Одним словом — правдива.Чесна й правдива», — вважає Михайло Лундін.

Повна версія розмови з артистами — у відео Суспільне Житомир.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.