Як відновити та повернути втрачену культурну спадщину України — інтерв’ю Суспільного із високопосадовцем ЄС Петером Вагнером

Як відновити та повернути втрачену культурну спадщину України — інтерв’ю Суспільного із високопосадовцем ЄС Петером Вагнером

26 тра. 2023

Ікони, мистецтво, народна творчість, українське бароко XVI століття, — ці та інші об’єкти культурної спадщини України опинилися під загрозою знищення після початку повномасштабного вторгнення росії. Українські музейники намагалися врятувати їх самотужки. Допомагав їм у цьому фонд ALIPH (міжнародний альянс захисту культурної спадщині в зоні конфліктів, що базується в Швейцарії) за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

Про це детальніше ведуча Суспільного Світлана Стеценко говорила в інтерв’ю для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та ютуб-каналу Суспільне Львів з Петером Вагнером — топпосадовцем ЄС, директором Служби інструментів зовнішньої політики Євросоюзу. 

«Це вже друге інтерв’ю з паном Вагнером. Минулого разу ми більшою мірою говорили про воєнні злочини росії в Україні. Цього разу йшлося про те, як зберегти вцілілу, відновити зруйновану та повернути викрадену українську культурну спадщину. Ми зустрілися у музеї мистецтв імені Варвари та Богдана Ханенків у Києві. Під час ракетного обстрілу столиці минулого жовтня — у музеї тоді повибивало вікна. На щастя, на той момент, картин у виставкових залах вже не було. Їх трохи раніше перемістили у сховище. На стінах залишилися лише білі таблички з описами витворів мистецтва. Вікна - забиті дошками. Там ми і записували інтерв’ю», — каже Світлана Стеценко. 

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00, з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород, Суспільне Львів. Інтерв’ю та репортажі для проєкту від регіональної команди — на ютуб-каналах філій Суспільного. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини від команди Суспільного у Львові — на сайті Суспільне Новини. Підпишіться на наші соцмережі, що бути в курсі головних подій регіону: