Документальний проєкт «Шлях до Криму» — на Суспільне Львів

Документальний проєкт «Шлях до Криму» — на Суспільне Львів

15 тра. 2023

З 15 до 18 травня о 22:45 дивіться на Суспільне Львів, Суспільне Крим та інших місцевих каналах, а також на супутниковому каналі Суспільне Новини — серійний документальний проєкт «Шлях до Криму»

Героями проєкту стали кримчани, які були змушені покинути півострів після початку російської окупації у 2014 році й зараз докладають зусиль задля перемоги України у російсько-українській війні та пришвидшення деокупації Криму. 

«Героями документальної програми "Шлях до Криму" є мешканці Херсона, що пережили окупацію. Серед них — дві кримські татарки: Айше Ганієва та Айше Маміна, що виходили на мітинги спротиву російській агресії й попри всі загрози, залишалися в місті й чекали на звільнення Херсона. Це й історія лікаря Ельдара, який працює в одній з Херсонських лікарень. Чоловік залишався у місті впродовж окупації. Його три брати досі залишаються в окупації, в Криму. З міркувань безпеки у нашій програмі ми не показуємо обличчя та змінили голос Ельдара», — каже Руслан Халапов, автор проєкту, продюсер телеканалу Суспільне Крим

Читайте також: «Це історія про об’єднання», — автор проєкту «Славутич — це Україна» Андрій Тіток

У програмі взяв участь і Володимир Сагайдак — директор Центру соціально-психологічної реабілітації, де на початку широкомасштабного вторгнення перебували 52 дитини, віком від 3 до 17 років. 

«З першого дня повномасштабної фази російсько-української війни Володимир Сагайдак переїхав у Центр і жив із дітьми, — розповідає Руслан Халапов. — Також серед героїв документальної програми "Шлях до Криму" — військовослужбовець, капітан першого рангу Юрій Лошак та командир спецпідрозділу "Крим" Іса Акаєв. Вони були вимушені покинути Крим після початку російської окупації у 2014 році й стали до захисту країни».

Свою історію команді проєкту розповів також колишній політв’язень кремля, волонтер Ісмаїл Рамазанов, який пережив тортури російських окупантів у 2018 році. Після повномасштабного російського воєнного вторгнення в Україну вирушив захищати Київ у лавах територіальної оборони Збройних сил України.

Дивіться «Шлях до Криму» також і на ютуб-сторінці Суспільне Крим, а в повторі на телеканалах Суспільного — із 16 до 19 травня о 16:45

Нагадаємо, 18 травня — День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який відзначається щорічно у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.