Як діяти в разі землетрусу: львівський рятувальник розповів телеглядачам Суспільного

Як діяти в разі землетрусу: львівський рятувальник розповів телеглядачам Суспільного

8 лют. 2023

Під час землетрусу потрібно заспокоїтись, не панікувати та за можливості вийти на відкритий простір — львівський рятувальник Віталій Туровцев розповів в телеефірі всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного, що робити у випадку підземних поштовхів. 

За словами Віталія Туровцева, насамперед потрібно опанувати себе. Варто мати напоготові тривожну валізу з документами, запасами води та їжі. Якщо землетрус все ж таки стався, а ви перебуваєте на третьому поверсі і вище — намагатися вибігти з квартири не варто.

«Не вибігайте на сходову клітку, тому що там буде скупчення людей. Ліфти працювати не будуть. Потрібно зайняти місце не в крайніх кімнатах, в жодному разі не біля вікон. Це мають бути пройоми дверей біля капітальних стін», — каже Віталій Туровцев.

Читайте також: Чемпіонат світу з біатлону в Обергофі дивіться на Суспільне Львів

Якщо ви перебуваєте на 1-2 поверсі, то можете евакуюватись. Землетрус треба перечекати на відкритій місцевості, де немає загрози обвалу житлових будівель, електроопор, білбордів та інших масивних конструкцій.

Якщо землетрус почався, коли ви були в автомобілі — не треба виходити із транспорту.

«Можна відчинити двері, але автомобіль не покидаємо. Перебуваємо у ньому. Автомобілі не можна паркувати біля висотних будівель, під мостами, під лініями електропередач. Треба звертати на це увагу. Від’їхати у безпечне місце, на відкриту місцевість і перечекати», — каже Віталій Туровцев.

Читайте також: Інформаційний огляд подій — в суботу ввечері у «Суспільне. Спротив»

Якщо ви опинилися під завалами, треба оцінити свій стан та кликати на допомогу.

«Можна скористатися голосом, якщо ви чуєте, що відгуків немає — продовжуйте кликати на допомогу. Якщо є поряд металеві предмети, можна їх використовувати, щоб постукувати періодично, щоб подати сигнал», — каже Віталій Туровцев.

Не забувайте про мобільний телефон, він може працювати навіть під завалами. Не можна самостійно пробувати розбирати завали та чіпати будь-які дроти: під час стихій, вони можуть бути пошкодженими.

«Пам’ятайте, що рятувальники вже в дорозі, або вже працюють і обов’язково прийдуть до вас», — каже Віталій Туровцев.

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на місцевих каналах Суспільного Мовлення і супутниковому телеканалі Суспільне Новини. Добірки-дайджести з проєкту — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн «Суспільне. Спротив» дивіться на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини від команди Суспільного у Львові — на сайті Суспільне Новини. Підпишіться на наші соцмережі, що бути в курсі головних подій регіону: