Злочини росіян у Балаклії на Харківщині — розслідування «Схем»

Злочини росіян у Балаклії на Харківщині — розслідування «Схем»

8 лют. 2023

Інтерв’ю з тими, хто вижив у катівнях окупантів, та секретна флешка, що дозволила ідентифікувати військових злочинців, — 8 лютого о 20:25 в ефірі проєкту «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного, зокрема на Суспільне Львів, дивіться нове розслідування проєкту «Схеми» від команди Радіо Свобода.

Після успішного контрнаступу українських сил 8 вересня 2022 року Балаклія стає першим великим містом на Харківщині, де знову замайорів український прапор. Свідки окупації заговорили про нескінченні злочини російської армії на цих територіях. «Схемам» вдалося встановити особи загарбників, які намагалися завербувати місцеве населення і вишукували жертв для катівень, а також — декількох співробітників фсб, які їх курували.

Читайте також: Вони творять історію — добірка інтерв’ю для проєкту «Суспільне. Спротив» у січні

До рук журналістів потрапила флешка, яку російські військові при втечі залишили в одному з місць своєї дислокації у Балаклії. Забутий окупантами цифровий носій містить сотні документів. Зокрема списки на нагородження російських військових: те, як командування описує їхні так звані «подвиги», насправді письмово документує, до якого саме способу ведення війни та поводження з місцевими вони вдавались.

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на місцевих каналах Суспільного Мовлення і супутниковому телеканалі Суспільне Новини. Добірки-дайджести з проєкту — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн «Суспільне. Спротив» дивіться на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне РівнеСуспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Програма «Схеми: корупція в деталях» є проєктом Радіо Свобода, яка багато років поспіль робить розслідування та аналітику політичної корупції. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини від команди Суспільного у Львові — на сайті Суспільне Новини. Підпишіться на наші соцмережі, що бути в курсі головних подій регіону: