Пам’яті жертв голодоморів — інтерв’ю з очевидцями, які вижили, в ефірі «Суспільне. Спротив»

Пам’яті жертв голодоморів — інтерв’ю з очевидцями, які вижили, в ефірі «Суспільне. Спротив»

25 лис. 2022

Команда регіонального мовлення Суспільного готує низку історій від очевидців голодоморів та інтерв’ю з істориками й експертами для всеукраїнського телепроєкту «Суспільне. Спротив», які вийдуть упродовж 25–27 листопада. Над ним працюють журналісти мовника у всіх регіонах країни. 

25 листопада в інформаційному ранку «Суспільне. Спротив», який координує команда Суспільне Ужгород, журналісти говорили з депутатом румунського парламенту Миколою-Мирославом Петрецьким, ініціатором визнання Голодомору злочином проти українського народу, за яке там проголосували.

Читайте також: Героїчна оборона попри блокаду — документальний фільм Суспільного «Битва за Чернігів»

Команда денного ефіру, який готує Суспільне Рівне, продовжить аналізувати історичні події Великого Голоду. Журналісти відшукали хроніки Голодомору, щоб проілюструвати студійну розмову з Андрієм Козицьким — кандидатом історичних наук, науковим співробітником Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду. Журналісти Суспільного поспілкувалися із 94-річною очевидицею Голодомору Оленою Гуртовенко. Жінка розповіла: хоч була тоді дитиною, але добре пам’ятає пережитий жах. 

У вечірньому ефірі «Суспільне Спротив», який координує Суспільне Львів, дослідниця Голодомору Наталія Дзюбенко-Мейс розповість, як трансформувалася тема Великого Голоду упродовж років. Медійний експерт, що спеціалізується на темі пропаганди, Євген Федченко розповість, як росія маніпулювала темою голодоморів у радянські часи й продовжує це робити нині. 

26 листопада о 12:00 та 16:00 відбудеться хвилина мовчання.

У День пам’яті жертв голодоморів команда Суспільного продовжить згадувати й аналізувати трагічну сторінку української історії у дайджестах «Суспільне. Спротив», які готують Суспільне Чернівці, Суспільне Чернігів та Суспільне Полтава

Щоразу більше країн світу визнають голодомор актом винищення людства. Натомість росія заперечує геноцид. Вона визнала, що причиною голоду була насильницька колективізація, і від нього постраждало багато регіонів СРСР. Аналітика цих подій у ранковому дайджесті «Суспільне. Спротив» — від заступника голови Українського інституту національної пам’яті Володимира Тиліщака. Як українці опиралися голодомору й тоталітарному режиму? Дивіться інтерв’ю Лесі Гасиджак, виконувачки обов’язків генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду — в денному ефірі проєкту.

Любов Кочерга та Марія Соловйова змогли пережити Голодомор 1932–1933 років. Хоч їм було по 5 років, але пам’ятають, як їсти було нічого. Кажуть, що змушені були побиратися, аби знайти шматок хліба, їли гнилу картоплю й траву та пам’ятають людей, які пухли від голоду. Загалом, штучний масовий голод не тільки вбив 4 мільйони українців, (а за останніми даними Музею Голодомору  —  понад 10 мільйонів), а й лишив психологічну травму, яка відлунюється і в сучасних поколіннях. Чи змогли чотири покоління українців вилікувати її та як теперішня війна допомагає нам скинути ярмо наслідків Голодомору? Про це — у вечірньому дайджесті «Суспільне. Спротив».

Дивіться «Суспільне. Спротив» по буднях з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

На період трансляції Чемпіонату світу з футболу проєкт «Суспільне. Спротив» на місцевих телеканалах виходитиме за зміненим розкладом.