Суспільне звернулося до ЄСПЛ через обстріли телевеж та глушіння сигналу мовника

Суспільне звернулося до ЄСПЛ через обстріли телевеж та глушіння сигналу мовника

5 бер. 2022

Суспільне мовлення надіслало заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо застосування термінових заходів до РФ у зв’язку з обстрілом російськими окупантами телевеж у Києві та Харкові, а також атакою на сайти й глушіння супутникового сигналу. 

Читайте також: Де шукати Суспільне Львів, якщо ТБ не працює

Заяву подано за правилом 39 регламенту Суду, що передбачає її розгляд та вжиття ЄСПЛ термінових заходів реагування.

«Ця справа стосується нинішнього вторгнення Росії в Україну. Крім прямої загрози життю цивільного населення внаслідок воєнних дій та битв, Росія також атакує засоби масової інформації. Ці атаки перешкоджають вільному поширенню інформації про загрози, щоб громадянське населення не могло правильно реагувати та залишити небезпечні місця. Мовлення заявника допомагає людям приймати рішення та залишатися у безпеці. В умовах, коли ситуація змінюється швидко і часто, оперативне інформування є єдиним засобом уникнути загрози. Наприклад, Суспільне систематично транслює інформацію про повітряні тривоги, допомагає зберігати спокій та протидіяти дезінформації», — заявив юрист Української Гельсінської спілки з прав людини та представник інтересів Суспільного Сергій Заєцьповідомляє ZMINA.

Читайте також: DG8 підтримали журналістів Суспільного та свободу слова в Україні

Він додав, що навіть у разі ігнорування урядом РФ вимог ЄСПЛ це матиме значення для подальшого притягнення Росії до відповідальності. 

Раніше, 1 березня 2022 року, Росія запустила кілька ракет по телевежі в Києві (район Дорогожичі, поблизу Бабиного Яру), а 2 березня — по телевежі в Харкові. Ці удари призвели до тимчасового припинення мовлення Суспільного у цих регіонах. Ракетна атака відбулася одночасно з атаками на вебсайти Суспільного та глушенням супутникового сигналу. 3 березня російські військові захопили приміщення філії Суспільного у Херсоні, попри це працівники продовжили працювати віддалено та інформувати населення про ситуацію в регіоні.

Читайте також: Українське Радіо транслюють у шести країнах Європи

Зазначимо, діяльність АТ «НСТУ», 100% акцій якого належить державі, здійснюється на засадах незалежності управління та поточної діяльності від органів державної влади, місцевого самоврядування, їхніх посадових та керівних осіб, політичних партій, підприємств, установ, організацій та фізичних осіб. Заявник не здійснює державних повноважень та має статус неурядової організації за змістом статті 34 Конвенції, звідси може бути заявником у Суді.

Нагадаємо, Суспільне мовлення продовжує спільний інформаційний марафон з усіма медіагрупами країни — UAразом, що транслюється на телеканалі UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА. Зокрема найбільша кореспондентська мережа Суспільного в усіх регіонах України спрямувала всі сили, аби повідомляти перевірені новини з перших рук, безпосередньо з місць подій. Саме оперативне інформування і перевірка повідомлень допомагає зберігати спокій та протидіяти дезінформації окупантів

Інформаційний марафон продовжується одночасно на: