Спецпроєкт до 8-ї річниці окупації Криму: фільм «Адмінмежа.2014. Хроніка спротиву»

Спецпроєкт до 8-ї річниці окупації Криму: фільм «Адмінмежа.2014. Хроніка спротиву»

23 лют. 2022

В суботу, 26 лютого, до роковин окупації Криму о 18:30 на всіх регіональних телеканалах Суспільного, зокрема і на UA: ЛЬВІВ, відбудеться прем’єра першої серії документального проєкту власного виробництва «Адмінмежа.2014. Хроніка спротиву»

Вісім років тому РФ грубо порушила територіальну цілісність та суверенітет України — в Криму з’явилися так звані «зелені чоловічки», озброєні російські військові без розпізнавальних знаків, знехтувавши базовими принципами міжнародного права та європейського устрою, розпочали силове захоплення півострова. 

Створена на основі архівних матеріалів, перша серія документальної програми розповість про хроніку спротиву російській окупації Криму на адмінмежі у Херсонській області навесні 2014 року. Як та коли на адмінмежі з АР Крим з’явились перші українські блокпости, як російський десант висадився у Херсонській області поблизу села Стрілкове та як українська армія разом з волонтерами стримувала окупаційні війська.

«На захист своєї держави тоді стали як військові та прикордонники, так і місцеве населення, волонтери, капелани та музиканти. Кожен з них зробив свій внесок у спротив окупації півострова. У фільмі чимало архівних кадрів. Тоді, навесні 2014 року, ми відзняли багато матеріалу, але не могли видавати його в ефір, через питання безпеки, адже на цих кадрах було розташування українських військових позицій, оборонні споруди, номера військової техніки», — розповів автор та режисер спецпроєкту, менеджер міжрегіонального виробництва UA: КРИМ Рустам Авдєєв.

За його словами, робота над першою серією фільму була емоційно складною, адже деяких людей на цих відеоматеріалах Суспільного — військових, волонтерів, музикантів, вже немає в живих. 

«Здається що це було вчора, але пройшло вже 8 років. Працюючи над спецпроєктом, ми знову відчули дух того часу. Зараз ми з командою завершуємо роботу над другою серією, де покажемо історії реальних очевидців та учасників тих подій та пригадаємо події 2014 року. Ця тема зараз як ніколи актуальна у зв’язку з останніми подіями на сході та окупацією Росією території України», — додав Рустам Авдєєв.

Прем’єра другого випуску «Адмінмежа.2014. Хроніка спротиву. Спогади очевидців» всіх регіональних телеканалах Суспільного відбудеться 16 березня. 

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

На Львівщині це — телеканал UA: ЛЬВІВ і Українське радіо Львів. Оперативні новини від команди Львівської філії Суспільного — на цифрових платформах: сайті suspilne.mediaфейсбук-сторінці, на інстаграм- та телеграм-каналах.