Документальний цикл програм «На згадку». Де дивитися усі епізоди

Документальний цикл програм «На згадку». Де дивитися усі епізоди

21 гру. 2021

У вересні телеглядачі регіональних телеканалів Суспільного побачили прем’єру документального проєкту «На згадку». Це розповіді про людей, що пережили депортацію, та історії сімей, які пам’ятають про радянське масове насильство. Телепроєкт реалізувала команда дослідників зі Львова в межах програми «Створюй із Суспільним». Нижче — опис та лінки на 4 епізоди проєкту.

Читайте також: Переможці відбору «Створюй із Суспільним»: 4 проєкти з Львівщини втілять у 2022-му

Прем`єрний епізод «На згадку» розповідає історію Романа Скицького та Лідії Кіцили – дітей заарештованого та запротореного у табори ГУЛАГу лаборанта Львівського національного університету Юліана Скицького. Батька сім’ї депортували у 1948 році. Згодом 2-річного Романа з мамою, дідусем та бабусею теж депортували у Хабаровський край Росії. Лідія народилася уже після возз’єднання сім’ї, у засланні.  

1 жовтня 1947 року із заходу України до Сибіру та Середньої Азії депортували майже 78 тисяч осіб. Один з ешелонів, який складався з 18 вагонів, набитих людьми, відправився з залізничної станції Городок до Кемеровської області. У ньому була й сім’я Костельних, батьки та четверо дітей, з села Тучапи Городоцького району. Богдан Костельний, тоді 2-річний хлопчик, — герой другої серії документального проекту «На згадку». 

Сім’ю Ступаків з села Нижня Стинава на Львівщині – 8-річну Наталю, батьків та дідуся – депортували до Красноярського краю у травні 1941 року. У Сибіру Наталя ще дитиною  втратила всіх рідних. Вона була вимушена працювати, щоб вижити.

Людмила Зборовська пише повість про історію своєї родини Поповичів з села Миклашів на Львівщині. Їх жовтні 1947 року депортували до Сибіру. 

Як раніше зазначила керівниця проєкту Анна Ютченко, «було важливо показати, як наші герої шукають та досліджують своє минуле чи своїх батьків, бабусь та дідусів, аби наблизити ці історії до глядачів та спонукати зазирнути у шафу до своїх сімейних архівів».

Продюсерка Суспільне Львів Ірина Сандуляк переконана, що з таких історії окремих родин «і складається колективна пам’ять, яка не забуде про жоден злочин режиму». 

Регіональні суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

«Створюй із Суспільним» — відкритий конкурсний відбір телепроєктів для трансляції на регіональних телеканалах. У 2020 році для реалізації було відібрано 68 проєктів. У 2021 переможцями відбору стали 74 ідеї телегрограм, 4 — з Львівщини.

Суспільне Львів — UA: ЛЬВІВ та Українське радіо Львів. Оперативні новини від команди Львівської філії Суспільного — на цифрових платформах: сайті suspilne.media, фейсбук-сторінці, на інстаграм- та телеграм-каналах. Онлайн слухати радіо та дивитися телеканал можна на сайті lv.suspilne.media.