«Діагноз: Вільні» — довгоочікувана телепрем’єра фільму про «каральну психіатрію» в Україні часів СРСР

«Діагноз: Вільні» — довгоочікувана телепрем’єра фільму про «каральну психіатрію» в Україні часів СРСР

10 гру. 2021

11 грудня о 22:15 на всіх регіональних телеканалах Суспільного, зокрема і на UA: ЛЬВІВ, стартує проєкт «Діагноз: Вільні», який розповідає про «каральну психіатрію» в Україні часів СРСР і таємниці, які ховали за зачиненими дверима десятиріччями. 8 серій документального циклу створив дніпрянський продакшен громадської організації «Спільнота активної молоді» у співпраці із Суспільне Дніпро через конкурсну програму «Створюй із Суспільним».  

Про страшну систему «каральної психіатрії» свідчать унікальні архівні документи СБУ, історії очевидців, жертв каральної психіатрії та їхніх близьких. Відвертими розповідями тих подій діляться дисиденти й політв’язні радянських таборів, серед яких Степан Хмара, Йосиф Зісельс, Семен Глузман та Мирослав Маринович. Також участь взяли дослідники шістдесятництва, представники архіву СБУ, Українського інституту національної пам’яті, близькі, рідні та знайомі тих, кого запроторили до спецпсихлікарні. Кожен випуск проєкту присвячений окремій постаті, яка відбувала примусове лікування у Дніпропетровській психіатричній лікарні. 

Для проєкту команда авторів організувала зйомки у Парижі, щоб узяти інтерв’ю в дослідника каральної психіатрії Роберта ван Ворена. Під час пошуків матеріалів для програм, вдалося налагодити зв’язки зі знімальними групами в Ізраїлі, Канаді та Іспанії. 

Працюючи над художньою реконструкцією, творці проєкту залучили акторів відомих сучасних українських фільмів, зібрали реквізит, частину якого віднайшли серед декорацій Суспільного у Дніпрі та в театрі ім. Т. Г. Шевченка. Знімальним майданчиком стало саме приміщення Суспільного — на деякий час філію перетворили на психіатричну лікарню та приміщення КДБ.

Авторську музику спеціально для проєкту «Діагноз: Вільні» створив композитор Тарас Галаневич (гурт «OY Sound System»).

7 вересня у телецентрі «Олівець» відбувся передпоказ першого випуску документального серіалу «Діагноз: Вільні».

Подивитися цикл історій «Діагноз: Вільні» можна на ютуб каналі Суспільного Дніпра. 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Суспільне Львів — UA: ЛЬВІВ та Українське радіо Львів. Оперативні новини від команди Львівської філії Суспільного — на цифрових платформах: сайті suspilne.mediaфейсбук-сторінці, на інстаграм- та телеграм-каналах. Онлайн слухати радіо та дивитися телеканал можна на сайті lv.suspilne.media.