«Код експоната» — прем’єра подкасту від команди Суспільне Львів

«Код експоната» — прем’єра подкасту від команди Суспільне Львів

15 лис. 2021

Музейний експонат – це ілюстрація історії, яку вдалось зберегти, її наочний фрагмент. Який шлях він пройшов, аби опинитись у високих музейних залах? У подкасті «Код експоната» команда Суспільне Львів зазирає у музеї, аби обрати найцікавіші експонати і розповісти слухачам їхні історії. 

Читайте також: «За покликом серця» — новий документально-історичний проєкт

Які трагедії ховає у собі залізничний вагон? Чому кухня була улюбленим місцем родини Франків? Коли пандемія коронавірусу встигла стати експонатом музею хвороб? У подкасті «Код експонату» його автори Іванка Дусько та Богдан Звоник розшифровують історії кожного із них. 

«Хто не чув у Львові про історичний музей, дім Франка чи квартиру Соломії Крушельницької. Але що ховається у цих музеях? Наш подкаст — це не історія про запилюжені експонати, а про речі, які дозволяють відкрити затерті факти історії і біографії відомих людей. У випусках можна буде почути про те, чим Іван Франко пригощав гостей на своїй кухні, про те як Соломія Крушельницька у дуже красивих сукнях любила відвідувати казино у Монако та інші історії які розкривають легендарних постатей», — каже співавторка подкасту «Код експонату» Іванка Дусько.

«У музеї "Територія Терору" є вагон, схожий на ті, якими депортували сотні тисяч людей. Для того, аби відчути, що таке вагон-телятник зсередини, краще побути в ньому деякий час. Нам не доводилося їхати у такому вагоні місяць, вистачило кількох хвилин, щоб зрозуміти, що для багатьох це був квиток в один кінець. У подкасті ми використали спогади реальних свідків депортації, записані для музею 10-12 років тому. Багатьох з них же немає в живих, але їхні свідчення оживатимуть разом з ними щоразу, як ви слухатимете цей подкаст. Перший епізод схиляє до роздумів: у депортації жіноче та дитяче обличчя, ця тема досі актуальна для нащадків депортованих і українського суспільства загалом, бо дозволяє зрозуміти сутність тоталітарної тюрми народів, яким був СРСР», — розповідає співавтор подкасту  «Код експонату» Богдан Звоник.

Слухайте подкаст «Код експоната» на платформах за посиланням.

Суспільне у Львові разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

На Львівщині це — телеканал UA: ЛЬВІВ і Українське радіо Львів. Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.