«Історії (пост)індустріального Львова» — невдовзі на Суспільному

«Історії (пост)індустріального Львова» — невдовзі на Суспільному

25 жов. 2021

У  листопаді  в телеефірі UA: ЛЬВІВ та регіональних філій Суспільного вийде документальний фільм «Історії (пост)індустріального Львова». Стрічка стала переможцем відкритого конкурсу проєктів «Створюй із Суспільним» минулоріч і розповідає про те, як розвиток індустрії у другій половині XX століття вплинув на Львів, кількість його мешканців, інфраструктуру.

Читайте також: «Українською — вільно» — спецпроєкт команди Суспільного в регіонах до 9 листопада

23 жовтня відбувся закритий передпоказ «Історій (пост)індустріального Львова» для команди та героїв документального фільму. Над стрічкою працював «Привіт/production» спільно з Центром міської історії. 

«Для команди Привіт/production цей фільм став несподіваним відкриттям іншої історії Львова – індустріальної. Ми отримали щире задоволення від спілкування з героями і почули такі різні і, водночас, такі знайомі історії, які могли чути від власних бабусь чи дідусів. Нашою ціллю було не розповісти про індустріальну історію Радянського Союзу, а передати глядачеві звичайні спогади наших героїв про те, як вони облаштовували своє житло, ходили у кіно чи проектували автобуси для космонавтів. І мені здається, що в нас вийшло зробити фільм, який занурює глядача в контекст життя людей того часу. Сподіваюсь, що кожен знайде в ньому щось своє», — розповіла продюсерка документального фільму «Історій (пост)індустріального Львова» Юліанна Сліпченко.

Читайте також: Історія депортації у сімейних світлинах — телепроєкт «На згадку» на Суспільному

Фільм «Історій (пост)індустріального Львова» базується на життєвих історіях львів’ян-працівників індустрії. Героями стрічки стали робітники заводів, що розгорнули виробництво у Львові в ІІ половині XX століття. У фільмі використано чимало документальних архівних відеокадрів та фотографій. 

«Як і кожна життєва історія, індустріальні біографії показують якнайширший спектр стратегій і стосунків, де є місце і партійному кар’єризму, і робітничій солідарності, і індустріальній гордості, і пошукам балансу між сім’єю та роботою. Індустрія грала системотворчу роль у всьому світі у ХХ столітті, а отже увага до її історії дозволяє говорити про глобальну історію нашої країни, а не тільки про її соціалістичну добу. Індустрія також зіграла велику роль у формуванні міської забудови, стилю життя, цінності освіти, формуванні соціальних запитів та контракту із державою, які досі впливають на сьогодення», — розповіла Ірина Склокіна, дослідниця Центру міської історії, експертка кінострічки. І додає: «Власне концепція продуктивного міста, яке балансує різні галузі та уникає надмірної туристифікації та джентрифікації, охоплює також і індустрію, яка у зміненому вигляді триває та становить одну з основ розвитку сучасних міст — і наш фільм є внеском у такі критичні роздуми не лише про історію, а і про сучасність».

«Фільм відвертий, без нальоту пафосності та радянщини», — сказав Андрій Булат, один із героїв фільму під час обговорення після передпоказу.

«Це фільм про історії: про те, як абсолютно різні люди потрапляли до повоєнного Львова, як вони міняли це місто під себе або ж намагалися підлаштуватися до нового оточення, як будували стосунки всередині реально величезних колективів і з чим виходили назовні. І в який спосіб тоталітарна держава намагалася ці всі процеси регулювати — більш чи менш помітно для десятків тисяч працівників львівських  індустріальних гігантів», — каже  продюсерка Суспільного у Львові Ірина Сандуляк. 

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

На Львівщині — UA: ЛЬВІВ та Українське радіо Львів. Оперативні новини від команди Львівської філії Суспільного — на цифрових платформах: сайті suspilne.media, фейсбук-сторінці, на інстаграм- та телеграм-каналах