Історія депортації у сімейних світлинах — телепроєкт «На згадку» на Суспільному

Історія депортації у сімейних світлинах — телепроєкт «На згадку» на Суспільному

14 жов. 2021

У суботу, 16 жовтня, о 17:10 дивіться в ефірі UA: ЛЬВІВ та усіх регіональних телеканалів Суспільного нову серію документального циклу програм «На згадку». Це розповіді про людей, що пережили депортацію, та історії сімей, які пам’ятають про радянське масове насильство. Телепроєкт реалізувала команда дослідників зі Львова в межах програми «Створюй із Суспільним».

21 жовтня 1947 року зі Західної України до Сибіру та Середньої Азії депортували майже 78 тисяч осіб. Один з ешелонів, який складався з 18 вагонів, набитих людьми, відправився з залізничної станції Городок до Кемеровської області.

«У ньому була й сім’я Костельних, батьки та четверо дітей, з села Тучапи Городоцького району. Богдан Костельний, тоді 2-річний хлопчик, — герой другої серії документального проекту "На згадку". Його онука Тетяна досліджує сімейний фотоархів та намагається більше дізнатися про дитинство дідуся далеко від дому. Команда "На згадку" долучилась до її пошуків, — розповів Андрій Усач, історик, голова Громадської організації "Після тиші", що працює над телепроектом. — Фокус цієї серії — саме на світлинах з сімейного фотоальбому як одному зі способів зберегти пам’ять про трагічні події та передати їх наступним поколінням. Хочемо, аби глядачі звернули увагу на власні фотозбірки, можливо підштовхнемо їх спробувати більше дізнатися про людей на старих світлинах».

Онлайн дивитися проєкт «На згадку» можна на сайтах всіх регіональних телеканалів, а в записі — на ютуб-каналі Суспільного Львів.

Героями прем’єрної програми «На згадку» стали брат і сестра Роман Скицький та Лідія Кіцила, діти заарештованого та запротореного у табори ГУЛАГу 1948 року лаборанта Львівського національного університету Юліана Скицького. Переглянути її можна за посиланням. 

Нагадаємо, регіональні суспільні телерадіокомпанії, зокрема Суспільне Львів, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.