«Мистецтво жити» та «Історії (не) забутих сіл» — нові телепроєкти на регіональних каналах Суспільного

«Мистецтво жити» та «Історії (не) забутих сіл» — нові телепроєкти на регіональних каналах Суспільного

16 вер. 2021

Цими вихідними глядачі регіональних телеканалів Суспільного побачать прем’єру двох проєктів від команд із Тернополя — «Мистецтво жити» та «Історії (не) забутих сіл». Обидві програми реалізували через відкритий конкурс проєктів «Створюй із Суспільним».

У серії фільмів «Мистецтво жити» йтиметься про життя й творчість народних майстрів Тернопільщини. У кожній серії майстер характеризує місцевість, у якій проживає, та розповідає, чому її варто відвідати. Прем’єра проєкту — в суботу, 18 вересня, о 13:30.

На фото — гончар Василь Бардачевський розповідає про своє ремесло

«Кожен регіон Тернопільщини особливий своїми людьми та їхніми талантами. Майстри народної творчості — часто ті люди, які просто тихо роблять свою справу. Команда Максима Мельника та Уляни Джигринюк, які працюють над проєктом “Мистецтво жити”, розказала нам історії народних майстрів. При цьому їм вдалося розповісти про народну творчість через призму регіональних відмінностей. Глядачі дізнаються про особливості борщівської вишивки, чому гончар з Товстого працює з глиною, яку сам копає, яка лоза росте біля річок Чортківщини та багато іншого. Можливо, для когось із глядачів це стане мотивацією, аби знайти для себе нове хобі», — розповіла продюсерка Суспільного Тернополя Зоряна Биндас

«Історії (не)забутих сіл» — цикл телепрограм про віддалені села Тернопілля. Це розповіді про села, які зникають, й історії старожилів, що мешкали там усе життя. Цей проєкт на замовлення Суспільного виготовляло ПП «Файне місто». Прем’єра «Історії (не)забутих сіл» вийде на регіональних телеканалах Суспільного у неділю, 19 вересня, о 13:30.

На фото — жителька села Кулеби 

«”Історії (не)забутих сіл” — це проєкт про села, які або зовсім вимерли, або там лишилося зовсім мало людей. Колись у цих населених пунктах кипіло життя, люди одружувались, народжувались діти, щось будувалося, розвивалося. Згодом жителі почали виїжджати, і часто в таких селах залишались самі старожили. Але історії цих людей продовжують жити в пам’яті. Кожен населений пункт особливий: десь готували унікальну страву, десь були свої традиції виготовлення полотна, десь відбулись історичні бої, а десь досі пам’ятають давні ніде не зафіксовані пісні. Поки ці села не зникли назавжди, команда, яка працює над проєктом, збирає найцікавіше, щоб увіковічити ці історії та розповісти нашим глядачам», — коментує Зоряна Биндас.

Нагадаємо, 2 вересня на Суспільному Тернополя відбулися передпокази проєктів «Історії (не)забутих сіл» та «Мистецтво жити».

«Створюй із Суспільним» — відкритий конкурсний відбір телепроєктів для трансляції на регіональних телеканалах. У 2020 році для реалізації було відібрано 68 проєктів. Частина з них уже виходять на регіональних телеканалах мовника. 

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.