Виставу «Легенда про вічне життя» проєкту Франко. Re:volution побачать телеглядачі Суспільного

Виставу «Легенда про вічне життя» проєкту Франко. Re:volution побачать телеглядачі Суспільного

27 сер. 2021

27 серпня о 19:00 у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбудеться прем’єра музично-поетично-театрального дійства «Легенда про вічне життя». Подія відбудеться в межах проєкту Франко. Re:volution* до 165-ліття з дня народження Івана Франка за однойменним твором поета-мислителя. Суспільне Львів, як інформаційний партнер проєкту, здійснюватиме запис вистави-містерії для трансляції на телеканалі на початку вересня.

У виставі поєднуються автентичні пісні, авторські музичні твори, плачі та співані імпровізації. Співочий супровід дійства здійснюватиме етно-гурт «Курбаси». Режисер та художник-постановник – Олександр Білозуб, заслужений діяч мистецтв України, народний артист України. 

«”Легенда про вічне життя” Івана Франка — поетичний роздум про сутність буття людини — для чого вона живе, що для неї найцінніше. Містерію творять чотири подорожні-волхви, що вічно мандрують пустелею й вічно несуть вість про Спасителя, вічного борця за людей. «Легенда про вічне життя» — філософські роздуми про життя людини як постійну боротьбу. Але силу на цьому нелегкому шляху кожній людині дає кохання. Якщо ж воно нерозділене, то людина стає безсилою. Зрада та брехня йдуть поряд із головним героєм протягом дійства», — зазначають організатори.

3 вересня 19:00 дійство покажуть у столиці на сцені Київського національного академічного театру оперети.

*Франко. Re:volution – кроссекторальний культурно-просвітницький та мистецький проєкт Дому Франка, спрямований на актуалізацію творчого феномена Івана Франка як знакової постаті української та світової культури в сучасному контексті, з нагоди його 165-літнього ювілею.

Реалізація проєкту включає три основні складові:

  1. Виставка сучасного мистецтва “FrankoLaboratorium 3.0” на базі Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, інституцій-партнерів і публічних просторів Львова.
  2. Музично-поетично-театральне дійство “Легенда про вічне життя” на сценах Львівської опери та Київського театру оперети за участі етногурту “Kurbasy”, в режисурі Олександра Білозуба, провідного режисера і художника-постановника національних театрів України та Угорщини.
  3. Супровідна науково-просвітницька програма “Навіщо поети? Франко &Co” (діалоги-рефлексії зі знаковими сучасними інтелектуалами).

Провідна ідея проєкту – необхідність революційного оновлення суспільної рецепції постаті письменника-класика, радикального перегляду профанних стереотипів щодо консервативно-провінційного характеру української культури загалом та випрацювання інноваційних форматів відзначення ювілейних дат, вільних від пострадянських кліше.