«Смітник замість полігону» — новий випуск розслідувань «Червона лінія» на UA: ЛЬВІВ

«Смітник замість полігону» — новий випуск розслідувань «Червона лінія» на UA: ЛЬВІВ

5 сер. 2021

7 серпня, о 19:45 на UA: ЛЬВІВ вийде черговий випуск журналістських розслідувань «Червона лінія». Серія «Смітник замість полігону» розповість про стихійне сміттєзвалище біля села Заброди на Волині, куди десятиліттями вивозить відходи 25-тисячна Ківерцівська міська громада.

«Майже 25 тисячна Ківерцівська міська громада десятиліттями вивозить сміття на стихійне звалище. Близько 30 тонн щомісяця. Під звалищем опинилося 4,5 гектара землі поблизу села Заброди. Екологи штрафують, громада платить. Ще у 2015 поблизу стихійного смітника побудували полігон твердих побутових відходів. Його урочисто відкривали за участю перших осіб області. Але відтоді він не прийняв жодного сміттєвоза. Команда розслідувачів намагалася з’ясувати, у чому причина і хто відповідальний за провал проєкту», — анонсує авторка проєкту «Червона лінія» Оксана Петрук.

Нині на полігоні — суцільні зарості. Встелений плівкою котлован поріс чагарниками. Екологи дали ківерцівській владі час до осені вирішити проблему зі сміттям. А тим часом село Заброди, біля якого розростається стихійне звалище, потерпає від нечистот. Тут залишилось менше сотні мешканців. 

Разом із Оксаною Петрук, над проєктом працюють режисер монтажу Сергій Шараєвський та оператор Юрій Ребрик. 

Онлайн дивитись журналістське розслідування «Червона лінія» можна на сайтах регіональних телеканалів, а в записі — опісля прем’єри та ютуб-каналі UA: ВОЛИНЬ.

Проєкт реалізують через відкритий конкурсний відбір  «Створюй із Суспільним. Розслідування». «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільне мовлення.

Нагадаємо, перший фільм-розслідування від волинської команди вийшов в ефір 13 травня. У ньому йшлося про зловживання у лісовому господарстві, надро- і водокористуванні. Випуск доступний за посиланням на ютуб-каналі UA: ВОЛИНЬ.

Друга серія волинських розслідувань «Бізнес на воді», вийшла в ефір 10 червня —  це історії про те, як агрофірми, що належать родичам високопосадовців, обходяться без погоджень екологів і відповідних дозволів. Переглянути випуск  можна на ютуб-каналі мовника. 

Третю серію «Парк без меж» про те, як у Луцьку забудовують міський парк, телеглядачі побачили 8 липня. Переглянути її можна за посиланням.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

На Львівщині це — телеканал UA: ЛЬВІВ і Українське радіо Львів. Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.