День Соборності в ефірі регіональних філій Суспільного

День Соборності в ефірі регіональних філій Суспільного

22 січ. 2019

До Дня Соборності регіональні філії Суспільного підготували тематичні ефіри у ранкових шоу та суспільно-політичній програмі "Тема дня", проводять спільні телемости, транслюють ролики про історію цього Дня і ставлення до нього громадян.

UA: БУКОВИНА, Чернівецька філія Суспільного, почала розповідати про події 1919 року ще 21 січня, адже Акту Злуки на території сучасної Буковини передувало Хотинське повстання. Місцеве населення повстало проти румунської окупації. Про це йшлося в ранкових ефірах на радіо й телебаченні. 22 січня Акту Злуки УНР і ЗУНР присвятили ранкові теле- та радіоефіри і міжпрограмки насамперед для digital-платформи, але ці матеріали можна побачити й на телеекранах і почути на хвилях UA: Українське радіо Буковина.

Івано-Франківська філія Суспільного підготувала тематичне ранкове ток-шоу "Карпатський ранок" та випуск "Теми дня" про стан історичної будівлі, де у 1919-му проголосили про Акт Злуки ЗУНР та УНР.

Серед гостей ранкового шоу "Донбас lite" на UA: ДОНБАС були військові-медики зі Львова, а також відбувся телеміст із UA: ЗАКАРПАТТЯ. "Тема дня" підготувала присвячену Дню Соборності програму, а також телеміст із UA: ЛЬВІВ.

На UA: ЗАКАРПАТТЯ у ранковому проекті провели телеміст із Сєвєродонецьком, а також підготували тематичний випуск "Теми дня" про історичні події Дня Соборності.

В телеефірі Херсонської філії Суспільного вже з 07:00 ранку 22 січня стартував спецпроект до Дня Соборності України. У ньому взяли участь всі підрозділи філії: творчі групи програм "Тема дня" та "Ранок", радіо та бюро новин.

На UA: СУМИ заголовком "Теми дня" обрали "100-річчя Злуки: як тему соборності використовують політики". У межах святкування Дня Соборності відбувся ранковий телеміст з UA: ЛЬВІВ. Сумська філія Суспільного зняла тематичний ролик "Що об’єднує Україну?", в якому на це питання відповідають старшокласники, а у випуску новин вийшов сюжет про учасників першого ланцюга єдності.

UA: ЛЬВІВ підготував низку тематичних роликів про Злуку для всіх платформ Суспільного. Про значення цих історичних подій розповідають учасники живого ланцюга єдності у 1990-му: історик Іван Сварник, директор дому І. Франка Богдан Тихолоз, директор львівської школи № 97 Петро Крупник, поет, літературознавець Петро Шкраб’юк, письменник і науковець Андрій Содомора, головний редактор журналу "Дзвін" Юрій Коваль. Міжпрограмні ролики, що вийшли в ефір телеканалу та радіо 22 січня, будуть опубліковані на офіційній сторінці Львівського Суспільного UA: ЛЬВІВ. Окрім цього, у Львівській філії Дню Соборності присвятили ранкове ток-шоу та вечірню "Тему дня".

В Чернігівській філії Суспільного вийшли тематичні ролики "Бути українцем для мене…" і телеміст з UA: ТЕРНОПІЛЬ між учасниками ланцюга єдності 1990 року.

UA: ТЕРНОПІЛЬ запросив у програму "Третій не зайвий" волонтерку Христину Феціцу, яка розповіла про нинішні події в Україні через призму Злуки. Тематичну рубрику "Цитата дня" присвятили висловам відомих людей про Соборність. У ранковому ефірі на UA: Українське радіо Тернопіль історик Святослав Липовецький розповів про історичні аспекти Дня Соборності.

UA: ВІННИЦЯ 22 січня показала ролики, присвячені сторіччю проголошення Акту Злуки та Дню Соборності України, що транслювалися на всіх платформах UA: ВІННИЦЯ. Героями відео стали відомі вінничани, які народилися в інших областях України. Вони поділилися своїми думками щодо історичних дат, і Дня Соборності зокрема. Крім цього, в ефірі ранкової програми "Новий день" та у прямому ефірі на UA: Українське радіо Вінниця поговорили про значення Соборності та історичні факти Злуки з науковцями й переселенцями.

Команда ранкової програми UA: ЧЕРКАСИ підготувала для глядачів розповідь про акцію "живий ланцюг" і тематичний сюжет про Соборність та розуміння цього терміна черкащанами. У студію запросили історика Віталія Масненка, з ним говорили про 100-річчя підписання Акту Злуки та чому 22 січня називають Днем незалежності. Святковості ефіру UA: Українське радіо Рось додали аудіоролики з відомими черкащанами про силу єдності та про те, що для них Україна. В гостях у вечірньої радіопрограми "Тема дня" побували депутат Черкаської міської ради, учасник революції гідності Максим Шило та громадський активіст, організатор національно-патріотичних вишколів для дітей та молоді Павло Наконечний. З ними говорили про те, як минув День Соборності в Черкасах, і що сьогодні об’єднує українців на думку жителів Черкас.

Кіровоградська філія Суспільного підготувала тематичний ефір ранкової програми, у студії говорили про молодіжну акцію "Голос єдності з Центру України". Про заплановану подію розповіли Катерина Черкасська — заступниця начальника управління молоді та спорту міської ради та Олександр Лещенко — голова студентської ради ЦДПУ ім. В. Винниченка. З гостями вечірньої "Теми дня" — головою обласної Громадської ради Олександром Гавриленком та головою студради КДПУ Олександром Ляшенком поговорили про те, яким має бути День Соборності України сьогодні. На UA: Українське радіо Кропивницький вийшли тематичні випуски програм "Радіомайдан" та "РадіоДень". У них історик і громадський діяч Юрій Митрофаненко та громадська діячка й учасниця національних обмінів Ірина Ткаченко говорили про регіональний і духовний вимір Дня Соборності.

У Дніпровській філії Суспільного на "51 телеканалі" Дню Соборності присвятили окремий блок ранкового шоу. Відбулося також включення в ефір з тематичного флешмобу, який проводився у Державному університеті внутрішніх справ. Кореспонденти бюро новин висвітлювали відкриття виставки "Історія Державного Герба України" в музеї ім. Яворницького та урочисті заходи біля облдержадміністрації.

Спецпроект до Дня Соборності у Запорізькій філії Суспільного охопив ефір ранкового шоу та програми "Тема дня". Окрім того, команда Запорізької філії підготувала міжпрограмне відео "Соборність. Як це було" за участі Володимира Лінікова, завідувача відділу новітньої історії Запорізького обласного краєзнавчого музею.

На UA: ВОЛИНЬ підготували тематичні міжпрограмні ролики, а також тематичний ефір "Теми дня". Гостями стали учасник ланцюга єдності 1990 року Геннадій Кожевніков і організатор ланцюга єдності 2019 року — Максим Каширець. Відбувся стрім трансляції урочистостей на сторінці UA: ВОЛИНЬ у Facebook. Волинські учасники "живого ланцюга єдності" 1990 року розповіли, як це було. На UA: Українське радіо Луцьк у програмі "Голос громади", присвяченій Дню Соборності України, відбулося пряме включення з Театрального майдану Луцька, де в цей час відбувався ланцюг єдності.

На UA: РІВНЕ гостями ранкового шоу "Добрий ранок", присвяченого Дню Соборності, стали учасник ланцюга єдності 1991 року Роман Омельчук та політолог Віталій Лебедюк. В ранковому ефірі відбувся прямоефірний телеміст зі студією UA: ХАРКІВ, до якої запрошений харківський кобзар Назар Бужинський. На кордоні Рівненської і Житомирської областей відбулось розгортання двохсотметрового жовто-блакитного прапора та рушника, який почали вишивати на Житомирщині і передали вишивати на Рівненщину. Рівненська й Житомирська знімальні групи Суспільного мовника  зустрілись на цій події

UA: ЖИТОМИР транслював міжпрограмні ролики "Слово, що єднає Україну". Діти учасників бойових дій Любава Левандовська, Назар Нагорний, Євгенія Нагорна, Людмила Голішевська, Богдан Голішевський, Ріанна Мельниченко прочитали вірш Валерії Кропівної. Відео створено за ініціативи ГО "Нова сила" та ГС "Дім Ветерана" та за підтримки Міського центру допомоги учасникам АТО, UA: Житомир та UA: Українське радіо "Житомирська хвиля".

На UA: Українське радіо "Поділля" у Хмельницькій філії Суспільного весь день тривав марафон до Дня Соборності. Відбулися включення з Кам’янця-Подільського, Волочиська, Славути — про те, як нині відзначають Злуку на Хмельниччині. Спікер студії — Юрій Гуреєв, художній керівник ансамблю танцю "Подолянчик", розповів про танцювальний фестиваль "Зимові візерунки", присвячений Дню Соборності у Хмельницькому. У програмі "Полудень" колишній політв’язень Кузьма Матвіюк та письменник, журналіст і один із лідерів національно-демократичного руху Хмельниччини 1980-90-х рр. Богдан Теленько міркували, чи правильні висновки зроблено з уроків історії, щоб можна було уникнути сепаратизму у ХХІ столітті. Гостями програми "У полі зору" стали історикиня, краєзнавиця, директорка Старокостянтинівської ЗОШ № 8 Тетяна Скрижевська та історикиня, старша викладачка кафедри гуманітарних дисциплін Хмельницького обласного інституту післядипломної освіти Галина Кенц. Поговорили, наскільки співвідноситься поняття "патріотичність" із викладанням історії у загальноосвітніх школах. На телеканалі "Поділля-Центр" Дню Соборності присвятили програму "Тема дня".

Миколаївська філія Суспільного підготувала тематичний випуск вечірньої програми "Тема дня". Гостя студії — кандидат історичних наук, доцент, декан історичного факультету Миколаївського національного університету ім. Василя Сухомлинського Оксана Господаренко. Телеканал "Миколаїв" підготував сюжет про святкування Дня Соборності України в Миколаєві.