День Соборності України: учасники живого ланцюга у 1990-му в ефірі Львівського Суспільного

День Соборності України: учасники живого ланцюга у 1990-му в ефірі Львівського Суспільного

21 січ. 2019

До Дня Соборності команда UA: ЛЬВІВ записала спогади учасників живого ланцюга, що до 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР 21 січня 1990 року з’єднав Івано-Франківськ, Львів та Київ.

Про значення Злуки та акцію “Живий ланцюг” розповіли історик Іван Сварник, директор дому І. Франка Богдан Тихолоз, директор львівської школи № 97 Петро Крупник, поет, літературознавець Петро Шкраб’юк, письменник і науковець Андрій Содомора, головний редактор журналу “Дзвін” Юрій Коваль.

“Тоді день був сірим, снігу було мало… На тлі цієї сірості дуже яскраво вирізнялися синьо-жовті прапори, які тоді просто зворушували. Адже тоді їх ще не можна було так відверто виставляти, — пригадує Андрій Содомора. — Сьогодні ми повинні, як ніколи, пам’ятати цю живу енергію, яка єднає нас, українців. А особливо те, що наша єдність — це і є наша перемога, а наш розбрат — це наша поразка”.

“В той час йшло перетворення суспільного ладу в Україні. Ми вже розуміли, що Україна буде незалежною, що ми відірвемось від нашого північного сусіда, який вбивав і вбиває до сьогодні українців. Ми з товаришами приєднались до величезної маси людей, які стояли по київській трасі”, — розповів журналістам UA: ЛЬВІВ директор львівської школи № 97 Петро Крупник.

В ефірі телеканалу UA: ЛЬВІВ та UA: Українське радіо Львів міжпрограмні ролики вийдуть завтра, 22 січня, а також на офіційній сторінці Львівського Суспільного UA: ЛЬВІВ.

Окрім міжпрограмок, команда UA: ЛЬВІВ готує тематичне ток-шоу “Добрий ранок” та вечірню “Тему дня”. Журналісти ранкового проекту проведуть телеміст із колегами з UA: СУМИ, а команда суспільно-політичного напряму зв’яжеться в прямому ефірі з UA: ДОНБАС.

Нагадаємо, команда UA: ЛЬВІВ часто готує спец-ефіри або міжпрограмний контент до визначних історичних подій. До прикладу, до 100-річчя створення ЗУНР Львівське Суспільного запустило одразу кілька тематичних проектів.