Про зловживання в сільській медицині — дивіться у проєкті #Інсайд

Про зловживання в сільській медицині — дивіться у проєкті #Інсайд

17 чер. 2021

У четвер, 17 червня, о 19:55 на телеканалі UA: ЛЬВІВ вийде друга серія проєкту журналістських розслідувань #Інсайд. Глядачі всіх регіональних філій Суспільного побачать програму у суботу, 19 червня, о 19:45 (UA: ЗАКАРПАТТЯ — о 20:15).

Читайте також: «Радіодень» — мультиплатформовий проєкт від команди Суспільного у Львові

Команда проєкту розповість про недобудовані амбулаторії на Львівщині і зловживання під час державної програми «Доступна медицина». 

«За програмою “Доступна медицина” на Львівщині мали звести найбільшу кількість амбулаторій в Україні. На їхнє будівництво, автівки і телемедичне обладнання виділили понад 450 мільйонів гривень субвенцій із державного бюджету. Сотні мільйонів уже витрачені, тож ми поїхали подивитися, як відбувається будівництво і побачили, що з 43 медзакладів — 18 недобудовані. Елементарна ситуація: людині стає погано, високий тиск, температура. Мешканці деяких сіл долають десятки кілометрів, щоб отримати першу медичну допомогу. В деяких населених пунктах є ще старі амбулаторії, але там теж часто немає до кого звернутися, бо фельдшери приїжджають на декілька годин 1-2 рази на тиждень», — розповіла авторка проєкту #Інсайд, журналістка-розслідувачка Мар’яна Сич.

Як зазначила авторка проєкту, ключовим моментом є те, що через пів року — кінець програми. Ці амбулаторії або встигнуть добудувати для людей, або вони залишаться недобудованими. 

«На деяких об’єктах Управління капітального будівництва облдержадміністрації, яке відповідає за програму, проводить вже другі-треті тендери, а десь навіть торги не починалися. Чому відбуваються нові тендери? Бо частина перших підрядників виявлялися недобросовісними. Є судові справи, відкриті кримінальні провадження», — зазначила Мар’яна Сич. 

Загалом, мета #Інсайду — не лише показувати громадськості та правоохоронцям факти зловживань в регіоні, а й заохочувати мешканців відстоювати власні права та права громад. Телеглядачі Суспільного побачать 8 випусків про локальні проблеми Львівщини. Зазначимо, програма #Інсайд стала однією з шести проєктів-переможців готових до реалізації всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування». 

Проєкт #Інсайд виходить щомісяця на UA: ЛЬВІВ та інших регіональних телеканалах Суспільного, а на діджитал-платформах мовника — адаптована версія програми. Прем’єрна програма #Інсайду була про те, як перед приєднанням до Львівської ОТГ у навколишніх містах і селах роздавали земельні ділянки. Переглянути перший випуск можна за посиланням. 

Нагадаємо, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

На Львівщині це — телеканал UA: ЛЬВІВ і UA: Українське радіо Львів. Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.