На UA: ЛЬВІВ вийшли в ефір вісім випусків #Звітів_наживо

На UA: ЛЬВІВ вийшли в ефір вісім випусків #Звітів_наживо

17 гру. 2018

Команда суспільно-політичного напряму телеканалу готується до останньої програми #Звітів_наживо у 2018 році.

У березні на регіональних телеканалах Суспільного стартував щомісячний прямоефірний проект #Звіти_наживо. У Львові він розпочався зі звіту міського голови Андрія Садового. “Коли ми отримали десятки запитань до мера з хештегом #Запитай_Садового у соцмережах та чимало коментарів під трансляцією на офіційній сторінці філії у Facebook, то зрозуміли, що громадськість не лише очікувала такого проекту, а й потребувала”, — розповідає Віталій Гамадин, керівник суспільно-політичного напряму телеканалу  UA: ЛЬВІВ. — Впродовж усього року щопрограми маємо багато телефонних дзвінків від глядачів. Якщо на старті #Звітів_наживо, проект мав кількох постійних додзвонювачів, то зараз у студію телефонують щоразу інші люди”.

У квітні проект #Звіти_наживо вперше вийшов без гостя-посадовця. Львівська команда вирішила не скасовувати ефір, а все ж озвучити проблеми сфери культури області. У жовтні один ефір не вийшов через невідкладне відрядження головного спікера. “Перше, у чому виникли труднощі для нашої команди, — це комунікація з обласними чиновниками, адже з початку роботи більшість із них вагалися: йти на ефір UA: ЛЬВІВ чи ні, — каже Віталій Гамадин. — А ще на філії бракує сучасного обладнання.  Часто для створення якісного відео наша команда використовує свої власні гаджети та техніку для зйомок”.

На думку Віталія Гамадина, найрезонансніші #Звіти_наживо — це ефір із головою Львівської ОДА Олегом Синюткою. “Все через зміну формату ефіру та манери спілкування із чиновниками. Ми не запитуємо їх про святкування день народження чи Різдва, ми запитуємо про топ-проблеми, які хвилюють громадськість, — уточнив Віталій Гамадин. — Суспільство має звикати до того, що влада повинна звітувати. У студії Суспільного не має і бути не може “зручних” чи попередньо узгоджених зі спікером запитань. Ми працюємо над тим, щоб наші програми відповідали високим стандартам”.

Усі випуски проекту #Звіти_наживо на можна переглянути на сторінці UA: ЛЬВІВ у Facebook та та Youtube-каналі філії.

У 2019-му проект #Звіти_наживо продовжиться. Команда суспільно-політичного напрямку аналізує всі програми та доопрацьовує цей формат. Тож, Суспільне у Львові надаватиме ефірний майданчик посадовцям для чесного публічного звіту і наступного року.

“На цьому етапі найбільшою цінністю в роботі над нашими прямоефірними проектами, спікерами яких є керівники місцевої влади, чиновники різних рівнів, політики, — це спілкування між ними та журналістами і налагодження “нової” комунікації. Це така стежка — від формату участі в програмах державного телебачення до формату Суспільного, — каже продюсерка UA: ЛЬВІВ Уляна Антоник. — Спочатку, вони не довіряють, дехто відмовляється приходити в студію, а ті, які, таки, беруть участь у програмах, виходять від нас зі словами: “Та з вами приємно спілкуватися! Ви неупереджені! Бо я думав — будете мене “мочити”!” Тому пояснюємо, що не маємо на меті нікого “мочити” чи захищати. Ми працюємо незаангажовано, з фактами, які відокремлюємо від коментарів; ми забезпечуємо глядачам і слухачам баланс думок та повноту інформації, щоб у них була інформація для аналізу та висновків. Кожен діалог в ефірі з представниками влади — це крок до демократичного суспільства. Сподіваюсь, їх буде у наступному році все більше і більше”.

Нагадаємо, #Звіти_наживо — це проект усіх регіональних філії UA: Суспільне мовлення, де посадовці різних рангів звітують про роботу своїх підрозділів: як про досягнення, так і про помилки. Впродовж року було заплановано провести 240 звітів чиновників у прямому ефірі Суспільного.

За концепцією проекту, до обговорення в прямому ефірі, крім представників влади, залучають журналістів, незалежних експертів та громадськість. Тривалість кожної програми — 52 хвилини.

Збирати аналітику про посадовців команді суспільно-політичному напряму UA: ЛЬВІВ допомагає Всеукраїнський рух “ЧЕСНО”.