Ми маємо бути тими, кому не бояться казати правду, — Майкл Щур

Ми маємо бути тими, кому не бояться казати правду, — Майкл Щур

16 лис. 2018

15 листопада відбулася лекція Майкла Щура під назвою "Хочете займатися журналістикою? Приготуйтеся виглядати ідіотом" для учасників програми "Практикум на Суспільному".

Ведучий програми #@)₴?$0 розповів про роль та вплив "простих і наївних" запитань у журналістиці. Попри те, що вони нагадують дитячі, починаються зі слів "навіщо" та "чому", такі запитання допомагають краще зрозуміти суть явищ, дій та слів героїв репортажів.

"Ми повинні показати реальність такою, як вона є, висвітлити її з різних сторін, щоб аудиторія не потрапила в пастку спрощення, — зазначив Майкл Щур. — Найважливіша функція журналіста — комунікація. І ми маємо бути тими, кому не бояться казати правду. Бо нам зараз необхідно шукати спільне, а не відмінності. Тільки тоді суспільство може розвиватися".

Ведучий поділився з присутніми своїм досвідом роботи в різних ЗМІ. Розповів про створення всіляких шоу — від "Але є одне але" до нинішнього проекту, який виходить у ефірі UA: ПЕРШИЙ. Майкл Щур наголосив, що журналісти мають бути відкритими до спілкування. Це потрібно, аби через історії людей влучніше розкривати теми, підтримувати зв’язки між різними спільнотами у суспільстві та допомагати комунікувати всім — навіть представникам "ворогуючих таборів".

Учасники Практикуму поставили лектору безліч питань. Зокрема, цікавилися, яка освіта потрібна журналістам, як виник образ Майкла Щура, а також з’ясували, чи вуса Майкла Щура — справжні.

"Багато речей було розказано з гумором, але водночас було дуже багато серйозних питань і серйозних на них відповідей. І найголовніше, що завдяки цій лекції я сама починаю замислюватися над деякими речами, які раніше мене не турбували", — розповіла учасниця "Практикуму на Суспільному" та майбутній психолог Юлія Борисенко.

Усім слухачам Майкл Щур порадив "займатися тим, від чого їх пре". На власному досвіді він проілюстрував, що варто робити справу, від якої стаєш щасливим.

Враженнями від лекції поділилася також Юлія Девдера, учасниця "Практикуму на Суспільному", поетка та науковець: "Було приємно те, з якою людяністю говорив спікер. Він постійно опирався на етичні норми, говорячи про журналістику. За всіма його тезами криється особливий світогляд. Видно, що ця людина багато думала про життя, а з людьми, які багато думають про життя, завжди цікаво говорити".