Суспільне у Львові – медіапартнер Бієнале довіри

Суспільне у Львові – медіапартнер Бієнале довіри

17 жов. 2018

Львів – перше місто в світі, де проведуть Бієнале довіри. Триденна подія, яка відбуватиметься 19-21 жовтня, а надалі повторюватиметься щодва роки, є спільною ініціативою підприємців, митців, науковців та активістів задля відновлення довіри як соціальної звички. UА: ЛЬВІВ запланувала виїзну студію на локаціях Бієнале довіри та прямі трансляції на всіх платформах Суспільного.

Головними локаціями Бієнале довіри стануть Центр Шептицького та LEM Station, де одночасно відбуватимуться події академічної (дискусійної) частини, а також практичної й мистецької програм.

Ключовими зірками дискусійної частини стануть голландський дослідник довіри в бізнесі та інституціях Барт Нотебом з Амстердамського універститету та Том Бьорк з Лондона – людина, яка досить довгий час займається проблемами довіри і недовіри в світових екологічних фундаціях. Як інспіратор цієї події, безпосередньо причетний до її появи, на Бієнале приїде британський фахівець з розвитку міст, урбаніст Чарльз Лендрі.

До Львова також завітає дослідник і практик мирних переговорів та вирішення конфліктів Стейнарь Брин, який працював на руїнах Югославського конфлікту та мав досить важливі напрацювання там – за свою роботу був номінований на Нобелівську премію миру. Олеся Шамбур і Світлана Петрова висвітлюватимуть цю складову крізь призму ситуації в Україні – як нам долати прірви між людьми і спільнотами, які зараз не можуть знайти між собою ні порозуміння, ні спільності.

Окрім того, на Бієнале матимуть лекції професор Олег Кришталь – один із найкращих дослідників у галузі нейробіології, Олександр Фільц – відомий львівський психотерапевт. Володимир Немерцалов із Одеси говоритиме про освітні проекти в довірі. А дослідниця Світлана Одинець – українка за походженням, яка зараз живе і працює у Швеції, розповість про роль довіри у міграційних процесах сучасної Європи.

Також в рамках дискусійної програми до Бієнале доєднається Тімо Кантель – керівник бюро урбаністичних досліджень у Гельсінкі.

"Гельсінкі – це наш взірець, місто номер один у рейтингу довіри у світі вже багато років поспіль, – розповідає кураторка академічної частини Бієнале довіри Ірина Старовойт. – Довіра стає валютою нової економіки, до якої прямує світ. І яким чином довіру можна підсилити? Яким чином можна відбудувати її там, де мало? Саме про це ми будемо говорити разом із нашими запрошеними гостями".

Вже протягом декількох місяців триває мистецька частина Бієнале довіри. Розпочав її ще влітку міжнародний конкурс плакатів, а днями відкрився проект Влодка Кауфмана Nimb біометрія в львівському музеї Пінзеля.

"Нас дуже приємно здивував запит на конкурс плакатів та відгук на нього. Ми отримали понад 500 робіт від учасників із 30 країн світу – від Франції до Туреччини, Сербії та навіть Малайзії. Завдяки цьому ми переконуємось, що тема багатьох цікавить", – каже співкуратор мистецької програми Маркіян Іващишин.

Троє переможців конкурсу будуть оголошені на відкритті Бієнале 19 жовтня, а 30 найкращих робіт, які вже визначені, будуть експоновані в міському просторі та в Центрі Шептицького. Після ж самого Бієнале, виставка плакатів помандрує в Київ, Харків та Суми, що стало можливим завдяки Спільнокошту, до якого міг долучитися кожен, та підтримці Українського культурного фонду. Також проект очікує на підтримку Фонду Відродження у межах партнерства у краудфандінговій ініціативі "Культура. Спільнота".

"Ця мандрівна виставка – наша спроба поширити дискусію поза межами Львова", – додає Маркіян Іващишин.

Окрім того, протягом трьох днів Бієнале у Львові з’являться три інсталяційні об’єкти – на вулиці Валовій біля Музею ідей, на території кампусу Українського католицького університету та в Стрийському парку, де проводитимуть авторські екскурсії.

Свої практики і досвіди побудови довіри презентуватимуть Суспільне мовлення, "Інша Освіта", GIZ, "Громади в дії", Вікторія Бутеленко, Тарас Гривул, Андрій Зелінський, УКМЦ, Ukraїner, Твоє Місто, "Український тиждень", "Критика" та інші. Також у межах практичної частини 20 жовтня у LEM Station триватиме Win-Win Forum – глибока та різнопланова розмова про важливість і відповідальність співпраці приватного й громадського секторів.

За словами одного з ініціаторів Бієнале довіри Марка Зархіна, сьогодні дуже мало можливостей пропонується для бізнесу в плані фінансування важливих проектів у галузях культури, освіти, дозвілля, соціальних та незалежних медіа тощо. "Ми якраз будемо обговорювати більш широке поле можливостей та форми такого фінансування. Думаю, це буде дуже корисна конференція, в результаті якої кількість бізнесменів, які беруть участь в громадському житті, почне збільшуватися", – каже він.

Також у просторі LEM Station мандрівний Docudays на Львівщині показуватиме вибрані стрічки, а в неділю тут запланований другий Сніданок довіри.

"Ми хочемо повторити спільну трапезу в місті, не за власними чотирма стінами. Влітку ця подія мала неймовірний успіх і сподіваємось, надалі вона стане традицією", – розповідає один із ініціаторів Бієнале Олег Мацех.

Бієнале довіри у Львові – це перший прецедент у світі: подія такого формату з такою тематикою.

"Перед Бієнале будуть анонсовані і вийдуть медіапроекти, які ми підготували спільно із партнерами. Після Бієнале відбудеться низка подій як із залученням висновків самої конференції, так і незалежних, які просто підтримують тему та ідею довіри. І не тільки у Львові, а й в Києві також. Так само і конкурс плакатів, який продовжиться мандрівною виставкою, ми сподіваємось, спричинить діалог між регіонами і продовження цієї розмови в інших містах. Але найцікавіше для нас – як ця тема заживе на устах звичайних людей із різних галузей та сфер", – каже програмна директорка Бієнале довіри Євгенія Нестерович.

Детальна програма Бієнале довіри у Львові 19-21 жовтня – на сайті.

Для реєстрації на участь необхідно заповнити коротку форму. Вхід на більшість заходів вільний, за винятком окремо зазначених у програмі. Однак учасники, які попередньо зареєструвалися, зможуть оперативно отримувати інформацію про можливі зміни у програмі заходів.

Стежте за новинами про Бієнале довіри ще й на сторінці медіапартнера події – UА: ЛЬВІВ.