Суспільне має залишатися вірним високим стандартам журналістики, — Аласанія

Суспільне має залишатися вірним високим стандартам журналістики, — Аласанія

2 жов. 2018

Минулого тижня в телецентрі "Олівець" відбулася регіональна конференція Суспільного мовлення. З представниками філій — менеджерами, продюсерами, шеф-редакторами новин, керівниками творчих напрямів і менеджерами з фінансових питань — зустрілися заступниця голови Наглядової ради НСТУ Світлана Остапа, член Наглядової ради Євген Глібовицький, голова правління Зураб Аласанія і виконавчий директор Олександр Лієв.

Окрім цього, участь у конференції взяли міжнародні фахівці — керівник експертної групи японського суспільного мовника NHK International Ацуші Міяо і тренер BBC Media Action Девід Хайярд.

"Реформа в НСТУ триває. Нам доведеться відстоювати її перед багатьма скептиками й противниками Суспільного. Бо навіть ті, хто відстоював його в парламенті, зараз не розуміють, для чого воно потрібне", — наголосила заступниця голови Наглядової ради Світлана Остапа.

За словами голови правління НСТУ Зураба Аласанії, попри поточні труднощі в компанії, Суспільне мовлення має йти своїм курсом, залишаючись вірним високим стандартам журналістики.

Своєю чергою, член Наглядової ради Євген Глібовицький продемонстрував учасникам конференції потреби українського суспільства в послугах суспільного мовника, а також окреслив специфіку українського медіаринку.

"Першорядним завданням Суспільного мовлення в Україні є захист свободи в Україні, надання суспільству достовірної та збалансованої інформації про Україну та світ, налагодження громадського діалогу задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості та українського народу", — зазначив Євген Глібовицький.

Під час регіональної конференції учасники також розглянули найкращі міжнародні практики роботи суспільних мовників. Зокрема, медіаексперт і тренер BBC Media Action Девід Хайярд розповів про структуру та принципи роботи з регіональними відділеннями британського суспільного мовника. Він зазначив, що в структурі новинної служби BBC діє принцип "велосипедного колеса": центральний ньюзрум — своєрідна вісь колеса — перебуває в постійному зв’язку з регіонами, які спільними каналами, ніби спицями, передають інформацію в центр.

Натомість керівник експертної групи NHK International Ацуші Міяо пояснив, що японський мовник має трирівневу регіональну структуру через особливості регіону, в якому працює.

"Наша країна має підвищений рівень сейсмічної активності, тож для нас важливо продублювати функції головного офісу на випадок катастрофи. Тому ми маємо трирівневу регіональну структуру компанії: центральний офіс, об’єднання кількох регіональних філій — своєрідний хаб, який за потреби може взяти на себе функції центрального офісу, і локальні відділення, розташовані по всій країні", — сказав Ацуші Міяо.

Після спілкування з топ-менеджментом НСТУ представники регіональних філій продовжили обмін досвідом на тематичних координаційних зустрічах і навчальній сесії.

Регіональна конференція Суспільного відбулася за підтримки Європейського Союзу, Міністерства Закордонних справ Німеччини, Deutsche Welle Akademie та BBC Media Action.