Суспільне покаже документальний проєкт «Я залишаюсь»

Суспільне покаже документальний проєкт «Я залишаюсь»

8 кві. 2024

«Хочу своїм прикладом показати, що моя хата не скраю. Зараз ця хата посеред цілої країни», — сказала мама загиблого Героя України Наталія Тарабалка. Після втрати сина жінка не опустила рук, а створила у своїй громаді реабілітаційний центр для військових та їхніх родин. Це лише одна з історій для документального 6-серійного проєкту «Я залишаюсь», який виходитиме із 9 квітня щовівторка та щосереди о 21:00 на місцевих каналах Суспільного. Проєкт реалізовано спільно з Центром суспільних ініціатив «Перспектива» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

На фото — Героїня Наталія Тарабалка, мама Степана Тарабалки, загиблого Героя України, одного з «Привидів Києва» / Постер проєкту «Я залишаюсь» 

Читайте також: Енергоефективність у громадах — у токшоу «Як справи?»

Герої проєкту пережили окупацію, втрату бізнесу, домівки чи рідної людини, але мають сміливість, відповідальність та енергію залишатися тут, в Україні, розвивати свою громаду й створювати умови для тих, хто виїхав, — щоб і їм було куди повертатися. 

«Говорити про важливе, з любов’ю до України, історіями звичайних людей, які мають силу залишатися в невеличких селах і містах, і бути корисними своїй громаді, адже з таких історій складається стійкість всієї країни, — каже авторка ідеї та продюсерка проєкту Анна Слюсаренко. — Ми хочемо, аби в Україні чутно було не лише голос столиці чи великих міст, а й голос громад, щоб малі міста й села були життєстійкі, навіть в умовах війни. Коли українців хочуть знищити як націю, кожен із героїв документального проєкту говорить: “Я залишаюсь”».  

«Наша спільна стійкість складається саме з таких історій — людей, які, попри складні життєві обставини, можуть не тільки “відбудувати” наново своє життя, а ще й розвивати громаду і допомагати іншим. Суспільне Мовлення створює самотужки й підтримує проєкти партнерів, які показують такі історії. Їх має бачити вся країна», — переконаний Артем Шелковий, генпродюсер регіонального мовлення Суспільного. 

Читайте також: Микола Чернотицький: Розбудовуємо Суспільне, щоб не було «новинних пустель»

На фото — переселенка з Мар’їнки Настя Бурганова у Хотинській громаді Чернівецької області / Стоп-кадр з документального проєкту «Я залишаюсь» 

Знімальна група побувала у прифронтових, деокупованих і тилових громадах. Глядачі побачать історії з Шевченківської громади Миколаївщини, Новобасанської — на Чернігівщині, Охтирської — на Сумщині, Опішнянської — Полтавської області, Хотинської — на Чернівеччині та Коломийської громади Івано-Франківської області.

На фото — Сашко Згурський, мешканець села Новогригорівка, знявся в кліпі Imagine Dragons «Crushed» / Стоп-кадр з документального проєкту «Я залишаюсь» 

Серед героїв проєкту — хлопець, чиє житло зруйнували і який знявся у кліпі Imagine Dragons, а він не хоче жити ніде, окрім як в рідному селі; люди, які випікали хліб в окупації, бо не було що їсти, а потім подалися на грант на розвиток власної справи — і тепер мають невелику пекарню та продають хліб у селі; хто збирав урожай та проводив посівну, попри те, що від снарядів займалися поля; хто виростив цілий дендропарк з насіння на місці, де колись розвалювались старі хати в чагарниках; хто зорганізувався в команду добровольців і гасив пожежі після прильотів у своїй громаді буквально голими руками, а зараз — вже у формі та з пожежними машинами тощо.

Фото зі зйомок у Шевченківській громаді Миколаївської області. Пожежник-доброволець Олександр Степаненко, оператор Денис Блажиєвський та журналістка Олександра Коваль

«Наші герої живуть вірою у перемогу, надією, що скоро ці жахи закінчаться, та беззаперечною любов’ю до своєї країни, — розповідає режисерка проєкту Людмила Мельник. — Шевченківська громада тривалий час була на лінії фронту, частина сіл була окупована. В деяких селах немає жодної вцілілої хати, але люди повертаються і відновлюють будинки й бізнеси, продовжують засівати поля, незважаючи на міни [...] Також вразила пані Наталія Тарабалка з Івано-Франківщини, матір Героя України, одного з Привидів Києва. Як вона, попри втрату сина, попри свій біль, створила реабілітаційний центр для військових та їхніх родин, і ставиться до них наче до синів [...] Я просто закохалася в директора Охтирської ТЕЦ, яку навесні 2022 року було повністю зруйновано, а потім частину потужності відновили, щоб дати людям світло й опалення, щоб ті не замерзли взимку»

На фото — директор ТЕЦ Григорій Юрко. Охтирська громада Сумської області / Стоп-кадр із документального проєкту «Я залишаюсь»

Читайте також: Кожен оприлюднений кадр — це історичний документ, — шефред східного хабу Суспільного Слава Мавричев

Формування добровольчого руху, інтеграція переселенців у життя громади, переміщення бізнесу, порятунок і збереження музейних колекцій у прикордонні, гуртування людей навколо відбудови й освіти — завданням «із зірочкою» для команди проєкту було не лише показати виклики громад, а й можливі розв’язання місцевих проблем.

На фото — Павло Ігнатченко (сценічне ім’я Pavlo Poputalo) представник ГО «Центр розвитку вуличних культур», автор і виконавець треків «Лелека», «Вдома», які звучать у проєкті. Охтирська громада Сумської області / Стоп-кадр із документального проєкту «Я залишаюсь»

Олексій Орловський, директор Програми «Демократія і належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» наголосив, що важливо мотивувати людей та підіймати їхній дух, надихати повертатись, залишати їх тут, створюючи належні умови для цього на рівні держави та громад. На це впливає, зокрема, ефективна співпраця громадського сектору, місцевого самоврядування та медійників. 

У проєкті звучать треки українських виконавців — Omut і ХАС, Navka, Kekelia. Також є кілька композицій одного з наших героїв — з Охтирки на Сумщині — Pavlo Poputalo.

Фото зі зйомок у Шевченківській громаді Миколаївської області: ліворуч — журналістка Олександра Коваль, праворуч — режисерка Людмила Мельник

Творча група проєкту «Я залишаюсь»

  • авторка ідеї та продюсерка — Анна Слюсаренко; 
  • режисерка — Людмила Мельник; 
  • журналістка, редакторка — Олександра Коваль;  
  • оператор — Денис Блажиєвський;  
  • режисерка монтажу — Лариса Шабрацька;  
  • музичний редактор — Роман Горобець; 
  • звукорежисер — Євген Каганович;  
  • корекція кольору — Михайло Городничий;  
  • графіка — Володимир Рибченко;  
  • диктор — Руслан Потехін. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Підпишіться на Суспільне Анонси на тій платформі, де вам зручно: телеграм або вотсап.