У Львові відбувся показ із обговоренням проєкту «Крим: 10 років окупації»

У Львові відбувся показ із обговоренням проєкту «Крим: 10 років окупації»

19 бер. 2024

16 березня у Львові в Американському домі відбувся показ документального проєкту Суспільного «Крим: 10 років окупації». На подію запросили кримськотатарську спільноту, істориків, правозахисників, представників культури міста та медійників. Після перегляду було знайомство з комадою фільму та обговорення стрічки. 

Читайте також: Відбувся допрем’єрний показ документального проєкту «Крим: 10 років окупації»

«Все те, що говорять наші герої в проєкті, мені дуже близько відгукується, бо це також про моє, про мою рідну землю і про моїх громадян там. Реакція і рефлексія, небайдужість глядачів у залі — як вони сприйняли цей продукт і ті співчуття, той біль, який вони також розділили із героями фільму, із тими, хто сам родом з Криму, — дають сподівання і надію на те, що ми як суспільство будемо ставати більш обізнаними один про одного, про свою історію і будемо намагатися не припускати таких самих помилок у майбутньому», — сказав продюсер Суспільне Крим Руслан Халапов після показу. 

Після перегляду кожен міг написати слова підтримки для політв’язнів Криму. Автори фільму передадуть їх ув’язненим через правозахисні організації. 

«Кожного місяця ми читаємо про нові обшуки і нові затримання в окупованому Криму. Я мала нагоду спілкуватися з такими політв’язнями, в яких завершився вже термін ув’язнення, і запитати, як ми можемо їм допомогти. Окрім розповсюдження інформації про ці злочини, пам’яті і нагадування собі і світу про політв’язнів, ми можемо висловлювати їм слова підтримки», — сказала Олеся Вакуленко, ведуча проєктів «Кримське питання» та «Суспільне. Студія», модераторка події. 

«Крим: 10 років окупації» — документальний проєкт Суспільне Крим про реалії життя в окупованому росією півострові. Глядач простежує розвиток подій на півострові, пригадує як все відбувалось, які настрої насправді були у жителів Криму та як рф почала жорстко переслідувати тих, хто не погоджувався з окупацією півострова. Прем’єра стрічки відбулася 26 лютого 2024 року. 

«Дуже дякую за цей дуже сильний фільм. Через ці живі історії я сам згадав ті події, які були в 2014 році. Іншаллах, з Божою допомогою, ми обов’язково повернемось», — сказав Амет Бекір, представники кримськотатарської громади Львова.

«Дякую організаторам за зйомку цього фільму і за запрошення на перегляд. Зараз в Криму систематично ведеться боротьба проти будь-якого українського руху і проти кримсько-татарського народу. Найменше, що ми можемо зробити, це підтримувати словами, але так само не забувати і про дії», — каже Олександр Монастирський, менеджер проєктів з медіаграмотності та протидії дезінформації Центру демократії та верховенства права.

«Крим: 10 років окупації» можна переглянути на ютуб-каналі Суспільне Крим за посиланням. Доступні англійські субтитри. 

Над фільмом «Крим: 10 років окупації» працювали: 

  • автор ідеї, продюсер — Руслан Халапов;
  • керівник проєкту, редактор — Микита Лунін;
  • менеджерка та адміністраторка проєкту — Софія Євган;
  • режисер — Сергій Жулін;
  • дизайнер — Андрій Дмитрик;
  • оператори — Максим Терещенко, Антоніна Куциба;
  • звукорежисери — Сергій Петренко, Олексій Романов, Андрій Галіцьков;
  • режисерка монтажу — Людмила Лисенко.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні. 

Оперативні новини Суспільне Крим  — на сайті Суспільне Новини та у соцмережах: