Історії про війну та надію — відгуки після перегляду проєкту Суспільного «Стихії війни» у Львові

Історії про війну та надію — відгуки після перегляду проєкту Суспільного «Стихії війни» у Львові

18 бер. 2024

Команда Суспільного у партнерстві зі Школою журналістики та комунікацій Українського католицького університету презентувала у Львові документальний проєкт «Стихії війни». Після перегляду відбулося обговорення психологічного аспекту війни, а також символів та сенсів, закладених у документальному проєкті його героями та авторами.

Читайте також: Документальний проєкт Суспільного «Стихії війни» — дивіться на ютубі

«Головне завдання режисера-документаліста — розкрити героїв для глядача, спровокувати їх на відверту розмову, діалог, емоції. І коли це стається, команда та режисер, так би мовити, стають непомітними і просто фіксують на камеру все сказане», — каже режисер та автор ідеї проєкту, головний режисер дирекції регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін. І додає: «Сприйняття фільму глядачами дали мені розуміння, ті сенси, які я як режисер хотів туди закласти, прочитані правильно».

Читайте також: Долають наслідки «Стихій війни»: хто став героєм документального проєкту Суспільного

Документальні історії героїв знайомлять нас з їхнім досвідом стійкості у подоланні важких життєвих обставин, спричинених війною. Важливу роль відіграє не лише відеознімання, а й постпродакшн — графічне оформлення та музика стрічки. 

«Фільм «Стихії війни» — це не тільки про відображення труднощів, з якими стикаються українці, долаючи виклики війни в такому повсякденні. Це також про певну надію для кожного українця, що, незважаючи на всі обставини, які б нас оточували, ми продовжуємо жити у вільній Україні, в нашому вільному домі», — сказав Андрій Шестак, директор Школи журналістики та комунікацій Українського католицького університету.

«Тут дуже глибоко розкрита трагедія війни через повсякденність. Я запропонував би подивитися на цей фільм як відображення абсолютно різних досвідів — бачимо різних українців, яка велика наша країна і яка страшна біда», — сказав Олександр Пронкевич, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри філології Українського католицького університету.

«Трагедії, історії людей сприймаються по-різному та переживаються різними людьми по-різному. Як на мене, відповіді героїв для кожного з них відкривали їхню сутніть та справжні емоції, і вони їх переживали та переосмислювали», — сказав Максим Волошин, продюсер західного хабу Суспільного, модератор події. 

«Коли люди жартують над зруйнованим будинком, кажучи: “Я давно хотів зробити тут ремонт, нарешті є нагода», — ми розуміємо, що це не тільки про особистий досвід втрати, але це й про те, що буде значимим наступникам. Цей фільм показує, що люди зберігають цінність минулого досвіду, але з іншої сторони — що в новій хаті ми збудуємо щось не менш цінне», — сказав Олександр Аврамчук, завідувач кафедри клінічної психології Українського католицького університету.

«Для мене наскрізною темою фільму і п’ятою стихією — стала стихія життя, тому що кожна з історій закінчується з надією, — каже Марія Титаренко, кандидатка наук із соціальних комунікацій, доцентка кафедри медіакомунікацій УКУ. — В цьому фільмі дуже важить етика і естетика, яку вибрали режисер з командою. Не показано смерті, не показано тіл, не показано той біль, який нас ретравматизує. Хоча очевидно, що стрічка торкає за живе, але вона про життя, очевидно. Тут справді дуже сильні візуальні метафори».

Нагадаємо, команда презентувала проєкт «Стихії війни» до другої річниці повномасштабного вторгнення.

Над фільмом працювали: 

  • режисер — Сергій Жулін;
  • оператори — Сергій Міщенко, Дмитро Бондаренко, Юрій Сисоєв, Сергій Шаповалов, Антон Романюк;
  • режисер монтажу — Тарас Романик;
  • графічний дизайнер — Андрій Дмитрик;
  • звукорежисер — Дарія Петренко;
  • композитор — Кирило Томашевський;
  • коректор кольору — Олександр Брамський;
  • редакторка — Галина Щерба;
  • адміністраторка — Софія Євган;
  • генеральний продюсер — Артем Шелковий. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.