Школа журналістики та комунікацій УКУ й Суспільне Львів презентували тревел-шоу «Археологія пам’яті»

Школа журналістики та комунікацій УКУ й Суспільне Львів презентували тревел-шоу «Археологія пам’яті»

20 гру. 2023

Історичні замки та забуті храми, старовинні кладовища та унікальні мозаїки — у Львові презентували тревел-шоу «Археологія пам’яті», над яким працювали студенти другого курсу Школи журналістики та комунікацій Українського Католицького Університету спільно з командою Суспільне Львів. Переглянути 4 випуски проєкту можна буде на ютуб-каналі Суспільне Львів на початку 2024 року.

«Працюємо з молоддю, бо ви — наші наступники і продовжуватимете те, що ми робимо зараз, — сказала Ольга Крупник, шеф-редакторка Суспільне Львів та західного хабу Суспільного. — По-друге, важливо мати партнера, який поділяє твої цінності. Цінності УКУ і Суспільного дуже схожі — це служіння людям і побудова громадянського суспільства».

«Дякую Суспільному за те, що виділяєте час, експертизу, ресурси для взаємодії. Думаю, такі проєкти вартують цієї інвестиції — якщо насправді орієнтуємося на ідею служіння людям [...]. Нагода бути з хорошим партнером і лідером на професійному ринку дає можливість нашим студентам відчути, прожити, протестувати цю місію», — сказав Володимир Турчиновський, декан факультету суспільних наук Українського Католицького Університету.

Читайте також: Медійники Суспільного стали менторами для студентів-журналістів УКУ

«Ми побачили, як можемо принести користь (глядачам Суспільного — ред.), випустивши студентський семіпрофесійний продукт на широкий загал, і також принести нові знання, вміння й навички роботи в полі для самих студентів. Це елемент взаємної підтримки і дальшого погляду на візію самої журналістики як такої в Україні», — каже Андрій Шестак, директор Школи журналістики та комунікацій Українського Католицького Університету.

«Археологія пам’яті» показує історії культурної пам’яті й архітектурні пам’ятки, що потребують реставрації, через реальні історії людей. Наприклад, темою одного з випусків став розстріляний вертеп у селі Мальчиці на Львівщині. Тревел-формат  проєкту дозволяє сповна передавати атмосферу локацій — старовинних костелів, храмів, кладовищ.

Кадри з першої серії «Археології пам’яті»

«Називаю цей формат “документальний тревел”, бо тут ми подорожуємо, віднаходимо і відновлюємо ту пам’ять, яка моментами трохи затерлася, і знову проводимо (історичні — ред.) паралелі, аби зробити висновки», — відзначає Максим Волошин, продюсер з виробництва Суспільне Львів.

«Ми довго сперечалися про назву (проєкту — ред.), але все-таки в процесі викристалізації обрали ту, яка була найближчою до нашої початкової ідеї. Адже пам’ять українців століттями викорінювалася, і ми в цьому тревел-шоу спробували підняти її — провести археологію пам’яті. Думаю, це важлива суспільна місія», — сказав головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін. 

Студенти-журналісти писали сценарії, шукали героїв, знімали й монтували, дізнавалися про етапи створення проєктів для телебачення та цифрових платформ, опановували основи режисерської й операторської майстерності.

«Для мене це був дебют роботи перед камерою в серйозному проєкті, я розробляла серію від ідеї і до реалізації. Люди, з якими я працювала — моя знімальна команда і моя експертка — зробили цю співпрацю легкою», — поділилася студентка Катерина Бортняк

«Змогла вперше потрапити на (телевізійне — ред.закулісся, працювати за кадром і бачити, як все готується. Це був класний досвід не тільки зйомок, але і співпраці з героями», — сказала студентка Роксолана Бабій.

Над проєктом «Археологія пам’яті» працювали: 

  • студенти: Катерина Бортняк, Анастасія Крупка, Павло Яремак, Анастасія Моголюк, Аріадна Семенець, Роксолана Бабій, Дмитро Гринишин, Андрій Фісунов;
  • продюсер з виробництва Суспільне Львів Максим Волошин;
  • головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін;
  • оператори Роман Гнатишин та Володимир Стадник. 

Менторка проєкту — доцентка Школи журналістики та комунікацій Українського Католицького Університету Вікторія Бабенко.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Новини від команди Суспільного у Львові — на сайті Суспільне Новини. Підпишіться на наші соцмережі, що бути в курсі головних подій регіону:

 Фото — УКУ