Суспільні новини — у топ-п’ятірці рейтингу довіри європейців

Суспільні новини — у топ-п’ятірці рейтингу довіри європейців

9 сер. 2019

Новини на суспільних мовниках входять до першої п’ятірки новинних брендів за рівнем довіри в більш ніж 80% країн Північної і Центральної Європи (крім Іспанії, Польщі, Угорщини, Греції, Туреччини). Такими є результати дослідження, що провела Європейська мовна спілка.

Як зазначено у звіті ЄМС, у 62% країн новини суспільних мовників посідають першу позицію в рейтингу. Існує позитивний взаємозв’язок між рівнем довіри до національних медіа й загальним задоволенням демократією в країні. Найвищі відповідні показники зафіксовані в країнах Скандинавії і Бенілюксу, найнижчі — у Південній та Південно-Східній Європі.

Ефірні медіа й далі мають більшу популярність, ніж соціальні медіа та інтернет. Так, лідером довіри в мешканців Європи є радіо, йому найбільше довіряють у 85% європейських країн, телебаченню — у 75% країн. 

У країнах Європейського Союзу найвищий рівень довіри також має радіо (59% населення) й телебачення (50%).  Мешканці Південно-Східної Європи найбільше довіряють телебаченню та інтернету. 

Нагадаємо, нещодавно "Новини" на UA: ПЕРШИЙ отримали найвищу оцінку серед усіх українських каналів. У моніторингу Ради Європи їх назвали єдиними без "джинси".*

 

* Моніторинг проводиться коаліцією громадських організацій — "Комісія журналістської етики", "Платформа прав людини", "Український інститут медіа та комунікації" та "StopFake" за підтримки проєктів Ради Європи "Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні" й "Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні", що імплементуються в межах Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 рр.