Медійники Суспільного стали менторами для студентів-журналістів УКУ

Медійники Суспільного стали менторами для студентів-журналістів УКУ

7 вер. 2023

Стартував навчальний курс від команди Суспільне Львів для студентів-журналістів II курсу Українського Католицького Університету. Тримісячне навчання поєднуватиме теоретичні та практичні заняття, менторство від медійників, режисерів та діджитал-фахівців. За результатами курсу будуть створені випуски тревел-шоу громадами Львівщини та опубліковані на ютуб-каналі Суспільне Львів. 

«Для нас ця співпраця — можливість передати власний досвід і зробити цікавий контент. Протягом вересня ми плануємо провести п’ять лекцій та воркшопів для студентів УКУ, а у жовтні — відзняти чотири серії діджитал-проєкту. Яким буде цей проєкт і про що — маємо визначитись разом зі слухачами. Тому — стежте за ютуб-каналом Суспільне Львів», — анонсує Максим Волошин, продюсер з виробництва Суспільне Львів та західного хабу Суспільного.

«З командою Суспільного наша Школа журналістики та комунікацій УКУ має не тільки партнерські, а й дуже теплі взаємини ще з перших днів повномасштабного вторгнення, коли ми змогли запропонувати евакуйованій команді мовника житло на кампусі УКУ. Зараз же — наша співпраця тільки міцнішає завдяки таким чудовим ініціативам. Особливо дякую менеджерці львівської філії Суспільного Тетяні Колісніченко та продюсеру з виробництва Максимові Волошину. Радію, що в межах такої співпраці наші студенти переймуть чимало корисного практичного досвіду роботи із взірцевою медіакомандою України. Так само щиро сподіваюся, що і команда проєкту Суспільного наповниться багатьма корисними ідеями та цікавими поглядами від наших магістрів Школи журналістики та комунікацій УКУ, і в результаті ми отримаємо справді якісний документальний цикл тревел-шоу», — каже о. Андрій Шестак, директор Школи журналістики та комунікацій Українського Католицького Університету.

Читайте також: Суспільне транслюватиме Ігри Нескорених-2023

У процесі навчання студенти-журналісти писатимуть сценарії, зніматимуть і монтуватимуть, дізнаються про етапи створення проєктів для телебачення та цифрових платформ, опанують основи режисерської й операторської майстерності. Перше заняття стосувалося редакторської та режисерської підготовки до знімань. 

«Тревел-шоу на перший погляд здається легким форматом. Так, для глядача він таким і є, але для команди, яка його виготовляє, це кропітка робота — з підготовки, знімання та постпродакшену, — каже Ольга Крупник, шеф-редакторка Суспільне Львів та західного хабу Суспільного. — Перший крок у цій роботі — визначення формату кінцевого продукту, відповідь на питання “що ми хочемо розповісти глядачу”. Підготовка до знімань та обговорення з можливими героями деталей — чи не третина редакторської роботи у проєкті».

Читайте також: Наслідки атак росіян та пам’ять про загиблих: лідери ютуб-переглядів місцевих команд Суспільного у серпні

«Режисура — це не тільки “картинка”. Це драматургія, і починається вона зі сценарію, а сценарій — з ідеї, — розповів Сергій Жулін, головний режисер регіонального мовлення Суспільного. — І в літературному творі, і у творах візуального мистецтва є певна структура: експозиція, зав’язка, розвиток дії, кульмінація, спад дії, розв’язка і постпозиція. На цій схемі й будується драматургія, відповідно — якісний сценарій, і результат — ваша ідея спрацює та знайде відгук у глядача».

Теоретичні заняття зі студентами відбуватимуться раз на тиждень. Наступного понеділка своїм досвідом поділиться менеджерка тревел-шоу «(Не)відомі Карпати» Юлія Подкидишева. Загалом, учасники й учасниці курсу очікують отримати практичні навички з тележурналістики та поповнити власну творчу скарбничку.

«Після початку повномасштабного вторгнення багато людей зрозуміли, що ми реально мало знаємо про довколишні села й міста. Хочеться відійти від стереотипного напівгумористичного тревел-шоу, а зануритися в історію, додати цікавіший бекграунд для того, щоб людина отримала задоволення від перегляду відео», — Анастасія Звіробій, студентка.

«Мені подобається те, що ми вивчатимемо і спробуємо на практиці роботу оператора, режисера, сценариста. Дуже тішить те, що по завершенню курсу ми отримаємо наш готовий телевізійний продукт», —  Роксолана Бабій, студентка.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Новини від команди Суспільного у Львові — на сайті Суспільне Новини. Підпишіться на наші соцмережі, що бути в курсі головних подій регіону: