Жартома про вибори і політику: експлейнери від Суспільного

Жартома про вибори і політику: експлейнери від Суспільного

10 лип. 2019

Напередодні позачергових виборів до Верховної Ради Суспільний мовник підготував пізнавально-розважальні експлейнери (англ. explain – пояснювати). Ці відео розтлумачують політичні тонкощі у жартівливій формі.

Чи знаєте ви, чим відрізняються відкриті списки політичних партій від закритих? В обох випадках імена претендентів у народні депутати можна прочитати на сайті ЦВК, але лише в одному із них виборець насправді може впливати на список партії. Доступно і весело про складну термінологію виборних процесів розповідає ведучий новин на Суспільному Олексій Гомон

Дізнатися, що чекає на народних депутатів у Верховній Раді можна з експлейнера, в якому депутати постають персонажами серіалу "Гра престолів". Чим відрізняються фракційні народні депутати від позафракційних? Хто може потрапити до коаліції? Що робить погоджувальна рада та комітети? У цих непростих питаннях допоможе розібратися ведуча політичного ток-шоу "Зворотний відлік" Мирослава Барчук.

Парламент України є рекордсменом серед європейських країн за кількістю зареєстрованих законопроєктів. За три роки депутати зареєстрували їх понад шість тисяч! Але мало хто уявляє, який шлях проходить законопроєкт перш ніж стати законом. Ведуча новин на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ Олена Блізнякова допоможе розібратися, скільки пекельних кіл треба пройти, щоб закон вступив в силу.

Ще один експлейнер нагадує, чим запам’яталися народні депутати попереднього скликання. Хто був найстаршим депутатом у Раді, а хто наймолодшим? Хто став рекордсменом-прогульником, а хто депутатом-екзорцистом? Ведучий політичного ток-шоу "Зворотний відлік" Павло Казарін та ведучий новин Олексій Гомон розкажуть, кому дісталися основні номінації "депутатського Оскара".

Усі передвиборні експлейнери від Суспільного мовника можна переглянути тут.