Телепрем’єра в Україні — документальний фільм BBC «Маріуполь: історії мешканців»

Телепрем’єра в Україні — документальний фільм BBC «Маріуполь: історії мешканців»

19 тра. 2023

20 травня о 22:00 дивіться на Суспільне Львів та усіх місцевих каналах Суспільного Мовлення телевізійну прем’єру в Україні документального фільму BBC «Маріуполь: історії мешканців» («Mariupol: The People’s Story»). 

На початку 2022 року в Маріуполі проживало близько 430 тисяч людей. Менш ніж за три місяці російська армія перетворила це затишне українське місто на узбережжі Азовського моря на зруйноване війною місто-руїну. За оцінками уряду України, під час обстрілів загинуло щонайменше 25 тисяч жителів Маріуполя.

Читайте також: Документальна трилогія Суспільного «Битва за Чернігів» — дивіться англійською

У документальній стрічці британського суспільного мовника мешканці Маріуполя, які виїхали з окупації, діляться власними історіями пережитого і свідчать про воєнні злочини російської армії. У фільмі використані відеокадри, відзняті жителями міста під час бомбардувань. 

Алевтина Швецова дала інтерв’ю для проєкту «Маріуполь: історії мешканців» влітку 2022 року, знайшовши прихисток у Кривому Розі. З окупованого Маріуполя вона з родиною виїхала у березні. Жінка каже: свідчити про пережите — на той час це було єдиним, чим могла займатися, а зараз — це обов’язок кожного, хто бачив злочини росіян. 

«Закликаю до цього всіх українців, особливо — маріупольців, мешканців тимчасово окупованих територій, які на власні очі бачили злочини росіян, — розповідати про це, бо світ має знати про трагедію України сьогодні, про трагедію Маріуполя, знищення якого стало символом трагедії і війни в Україні. Як на мене, це дійсно наш обов’язок — якщо обставини дозволяють вам розповідати про це, будь ласка, робіть це. Зараз безліч проєктів, які збирають свідчення і передають їх, зокрема, в міжнародні суди. Хочеться вірити, що все це в майбутньому дозволить відновити і відродити мій рідний Маріуполь», — каже Алевтина Швецова.

Читайте також: Суспільне презентувало документальний проєкт «Остання війна»

Героями стрічки «Маріуполь: історії мешканців» стали ті, хто пережив бомбардування драмтеатру та пологового будинку, хто ховався в укриттях заводу «Азовсталь» і хто набрався сміливості поїхати з окупованого міста, щоб врятувати себе та рідних. Тож розповіді героїв фільму — не тільки про втрати та горе, але і про хоробрість, рішучість та неймовірну стійкість.

«Минув час з тих трагічних подій, і ми почали забувати, що ми пережили: хтось навмисне, аби вберегти нервову систему, а хтось — мимоволі перемкнувся на побутову рутину. Однак єдина наша можливість мати інше майбутнє — це через біль та байдужість памʼятати й говорити, зокрема і за тих, кого вбила рф в унікальному місті біля моря — Маріуполі», — переконана Марія Фрей, членкиня правління Суспільного, відповідальна за новини та регіональне мовлення.

«Маріуполь: історії мешканців» («Mariupol: The People’s Story») став переможцем 83-ї щорічної премії Peabody Awards — однієї з найпрестижніших нагород у документальній журналістиці.

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення можна дивитися на сайтах регіональної мережі філій. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини від команди Суспільного у Львові — на сайті Суспільне Новини. Підпишіться на наші соцмережі, що бути в курсі головних подій регіону: