Медіа як репрезентатори актуальних культурних процесів: дискусія на Lviv Media Forum

Медіа як репрезентатори актуальних культурних процесів: дискусія на Lviv Media Forum

3 чер. 2019

Про те, чому культура завжди буде пов’язана із суспільним і політичним життям країни, говорили в межах Lviv Media Forum креативна продюсерка ток-шоу "Пізній ранок" на UA: КУЛЬТУРА Алла Кошляк і лінійна продюсерка UA: ЛЬВІВ Анастасія Гудима.

"Митці та їхні твори не існують у якомусь вакуумі, осторонь того, що відбувається у світі. Ба більше — художній твір іноді може бути більш промовистим і чесним у відображенні дійсності, ніж сотні випусків новин і заголовків газет. Тому для мене є надзвичайно важливим те, що поруч із суспільно-політичним порядком денним на Львівському медіафорумі щороку представлена культурна тематика”, — зазначила Алла Кошляк.

На думку лінійної продюсерки телеканалу UA: ЛЬВІВ Анастасії Гудими, культура нерозривно пов’язана з політичною й соціальною сферами.

"Культура діалогу, культура споживання, культура харчування й спілкування — це наші щоденні реалії. Говорити про мистецтво як про щось окреме — неможливо. Культурна складова — завжди поряд та в усьому. Тому на будь-яку тему завжди важливо запитувати та чути голос мистецької спільноти”, — переконана вона.

За словами продюсерки Алли Кошляк, команда UA: КУЛЬТУРА намагається поєднати різні формати й створити на телеканалі майданчик як для традицій, так і для експериментів у мистецтві, для академічної й нової музики, класичного театру та найактуальніших перформансів.

"Досі вважаєте, що на UA: КУЛЬТУРА можна побачити хіба що радянські телефільми чи трансляції балету? Про ці стереотипи вже можна забути. UA: КУЛЬТУРА сьогодні — це цикл лекцій про літературу, театр, музику й кіно, висвітлення резонансних мистецьких заходів, включення наживо й студійні зустрічі з представниками сучасного медійного простору”, — сказала Алла Кошляк.

На телеканалах UA: Суспільне мовлення в регіонах культурну тематику висвітлюють у регіональному фокусі. Зокрема, команда UA: ЛЬВІВ розповідає про місцеві фестивалі, мистецькі події й акції у новинах, ранковому проєкті й суботньому ток-шоу "Тема дня: Культура".

Крім того, Суспільне Львова часто транслює на своїх платформах топові музичні події міста. Однією з останніх став запис концертів фестивалю "Флюгери Львова 2019", а до того були концерт TROYE ZILLIA, спецпроєкти про фестиваль "Jazz Bez" і виїзна студія на "Бієнале довіри".

Водночас на UA: ЛЬВІВ культурна тематика не обмежується проєктами про мистецькі події.

"Після виборів розпочалися бурхливі обговорення в соцмережах. Вони часто-густо були не конструктивними, зі звинуваченнями й образами. Тож ми на UA: ЛЬВІВ вирішили подискутувати про культуру діалогу, зокрема в соціальних мережах. У студії "Тема дня: Культура” психологиня й письменниця-блогерка обговорили все, що відбувалося в суспільстві та дали практичні поради”, — розповіла Анастасія Гудима.

Нагадаємо, у Львові відбувся Lviv Media Forum, який зібрав 120 спікерів із 25-ти країн світу та майже 1000 учасників. Суспільне стало генеральним інформаційним партнером медійної події. Підбірка новин із головної медійної події року тут.