Розслідування Суспільного «Буча 22» покажуть у марафоні «Суспільне. Спротив»

Розслідування Суспільного «Буча 22» покажуть у марафоні «Суспільне. Спротив»

23 чер. 2022

23 червня о 19:15 дивіться на Суспільне Львів та усіх регіональних телеканалах в межах марафону «Суспільне. Спротив» розслідування Суспільного «Буча 22» про пошук журналістами військових рф, що розстріляли сім’ю в Бучі. 

Прем’єра проєкту відбулася напередодні в телеефірі цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». На ютуб-каналі Суспільне Новини розслідування «Буча 22» опублікують сьогодні о 20:00

Читайте також: Повідомляйте новини: як зв`язатися із Суспільним на Львівщині?

У розслідуванні йдеться про родину Чікмарьових — двох братів із сім’ями та їхніх батьків — що залишили рідну Донеччину, відмовившись від «руского міра». Вони оселились у Бучі, звідки довелося тікати вдруге. Машину, в якій їхала сім’я молодшого брата Олександра, обстріляли російські військові. Чоловік за кілька хвилин втратив обох синів та дружину. Того ж дня Буча опинилася під повним контролем російських військових. Тіла рідних Олександра пролежали у спаленій машині майже до кінця окупації. 

Завдяки свідкам журналістам вдалося роздобути докази присутності на місці розстрілу конкретного підрозділу російських військ.

«Коли ми розповідали десяткам експертів, якою інформацією володіємо і чого хочемо, нам відповідали — ні, це неможливо, вам не вдасться, вам бракує даних. Але ми вірили й не припиняли пошуків, запитуючи всіх, кого могли. Ми вивчили напам’ять структуру російських “воздушно-десантних войск”, передивилися тисячі відео з соцмереж, наслухались їхніх брехливих героїчних пісень, вивчили історію бойових машин десанту і зрозуміли, що нам вкрай бракує одного елемента — однієї позначки, щоб виконати завдання. І потім — нам дуже і дуже пощастило. Те, що робимо ми і роблять наші колеги, — надзвичайно важливо, адже винні у воєнних злочинах мають бути покарані, а для цього збирати докази повинні усі: і правоохоронці, і журналісти, і всі українці. Ми надто багато втрачаємо, щоб дозволити світові укотре закрити очі на воєнні злочини росіян», — зазначила шеф-редакторка редакції розслідувань Департаменту новин Інна Білецька

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

На Львівщині Суспільне — це телеканал Суспільне Львів, Українське Радіо Львів та цифрові платформи: