Бароковий вертеп «Зоря благодатна» — на Різдво на регіональних телеканалах Суспільного

Бароковий вертеп «Зоря благодатна» — на Різдво на регіональних телеканалах Суспільного

6 січ. 2022

Мандрівний дерев’яний будиночок-сцена, канонічні лялькові персонажі, сакральні співи, біблійний сюжет в поєднанні з народним гумором і музикою... 7 січня о 18:05 на регіональних телеканалах Суспільного дивіться телеверсію традиційного українського барокового вертепу «Зоря благодатна». 

Вистава «Зоря благодатна» є одним із найстаріших записів української вертепної драми. Текст походить із XVIII століття. Сценічна редакція — Сергія Брижаня. Прем’єра вистави у Львівському академічному обласному театрі ляльок відбулася у грудні 2019 року. Режисер – Володимир Підцерковний.

Давні тексти, записані знаним етнографом Миколою Маркевичем ще на початку XIX століття зберегли оригінальну мову, яка занурить глядача у ті часи, коли на Різдво міщани, дяки, школярі та церковні співаки збирались у дорогу і ходили від хати до хати з ляльковим театром з назвою «Вертеп». Передати атмосферу і телеглядачам Суспільного — ідея команди Суспільне Львів. Глядачі побачать це дійство у виконанні акторів Львівського академічного обласного театру ляльок. 

«Це не просто вертеп. Це дуже яскраве переплетення сюжету про народження Христа з сьогоденням. Те, що властиво вертепам — розказати про минуле і зачепити теперішнє. Яскраво, виразно та з гумором», — розповідає продюсерка Суспільне Львів Ірина Сандуляк.

«Вертеп має протяжну історію свого існування завдяки постійній актуалізції того що відбувається. Інтермедії — це одна з можливостей, як зробити вертеп тут і тепер максимально зрозумілим публіці, — переконана Уляна Мороз, директорка Львівського академічного театру ляльок. — Різдвяна історія сплетена з наших традицій, і християнство об’єднало їх, адаптувало, наклало те, що для народу було дуже зрозумілим».

Онлайн дивитися вертеп «Зоря благодатна» можна на сайтах регіональних філій. 

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media

Суспільне Львів — UA: ЛЬВІВ та Українське радіо Львів. Оперативні новини від команди Львівської філії Суспільного — на цифрових платформах: сайті suspilne.media, фейсбук-сторінці, на інстаграм- та телеграм-каналах. Онлайн слухати радіо та дивитися телеканал можна на сайті lv.suspilne.media.